Trump i turski ministar: Kurdi namjerno oslobađaju džihadiste ISIS-a

Trump i turski ministar: Kurdi namjerno oslobađaju džihadiste ISIS-a
Screenshot: RT

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je danas da snage pod vodstvom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene militante Islamske države kako bi privukle američke snage nazad u to područje te dodao da bi se oni mogli lako ponovno zarobiti.

Turska ofenziva u sjevernoj Siriji povećala je zabrinutost da bi militanti ISIS-a i njihove obitelji koje drže snage pod vodstvom Kurda povezane s Washingtonom mogle pobjeći i oživjeti skupinu. Mnogi su već pobjegli, rečeno je.

Trump: Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili

"Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili. Lako bi bili ponovno uhvaćeni u Turskoj ili europskim državama odakle su mnogi došli, ali moraju brzo djelovati", rekao je Trump u nizu postova na Twitteru.

Turska ofenziva slijedi nakon Trumpove odluke da povuče 1000 vojnika iz sjeverne Sirije, što su osudili brojni kritičari.

Turci žele neutralizirati kurdsku miliciju YPG

Cilj Turske jest neutralizirati kurdsku miliciju YPG, primarni element Sirijskih demokratskih snaga (SDF), saveznika Washingtona. Ankara na YPG gleda kao na terorističku skupinu zbog njezine povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Trump prijeti sankcijama Turskoj

U tvitovima u ponedjeljak ujutro Trump je zaprijetio "velikim sankcijama" Turskoj.

Trumpova administracija najavila je u petak da će se pripremati sankcije Turskoj, a ministar financija Steven Mnuchin rekao je da su banke obaviještene.

Međutim, ni Trump ni uprava nisu dali detalje o mogućim sankcijama niti o tome što bi se njima potaknulo.

Turska tvrdi isto

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da su pripadnici YPG sirijskih Kurda ispraznili zatvor u kojemu su držali zatvorene pripadnike Islamske države u dijelu Sirije gdje je Ankara izvela ofenzivu te da su tada zatvorenici odvedeni. 

Obraćajući se novinarima u Ankari u ponedjeljak, Akar je rekao da je YPG ispraznio jedini zatvor s pripadnicima IS-a koje su dosad dosegle turske snage u predviđenom prostoru "sigurnih zona" te da su zatvorenici već odvedeni.

"Kao što znate, postoji pitanje zatvora u vezi te teme IS-a. Odlučni smo iskazati krajnji napor u vezi s tim zatvorima. Postoji samo jedan zatvor u našoj regiji, zatvor Daesha", rekao je Akar.

"Kad smo došli ondje, vidjeli smo da u njemu nije bilo pripadnika YPG niti militanata IS-a koji su oteti. Utvrdili smo to kroz fotografije i film, razgovore i nastavit ćemo tako raditi", rekao je Akar.

Akar nije rekao za koliko zatvorenika se pretpostavlja da je odvedeno, niti tko ih je odveo i kamo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara