Trump je razljutio Europsku uniju, Njemačka i Francuska optužuju ga za nedosljednost

Trump je razljutio Europsku uniju, Njemačka i Francuska optužuju ga za nedosljednost
Foto: EPA

NJEMAČKA i Francuska su oštro kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da naglo povuče podršku zajedničkoj izjavi država G7 te su ga optužile da uništava povjerenje i da se ponaša nekonzistentno. 

Trump je summit G7 u Kanadi napustio ranije, a potom je na Twitteru napisao da povlači svoj potpis sa zajedničke izjave. Na toj društvenoj mreži je napao i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

"Premijer Kanade Justin Trudeau ponašao se tako blago tijekom naših G7 sastanaka da bi nakon što sam otišao rekao da su 'američke carine pomalo uvredljive' i da 'se njime neće manipulirati'. Jako neiskreno i nemoćno. Naše carine su odgovor na njegovih 270 posto na mliječne proizvode!" napisao je Trump. 

Njemačka i Francuska, članice G7, istaknule se da stoje iza zajedničke izjave usprkos Trumpovoj odluci. 

"U nekoliko sekundi može se uništiti povjerenje s 280 slova na Twitteru", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Trumpovo ponašanje "zapravo nije iznenađenje, vidjeli smo to i kod klimatskog sporazuma i nuklearnog dogovora s Iranom", istaknuo je ministar iz reda socijaldemokrata, partnera u vladajućoj koaliciji Angele Merkel.

I Elizejska palača je u nedjelju objavila da Francuska i Europa i dalje podržavaju izjavu, dodavši da svatko tko se ne drži obveza koje su na summitu preuzete pokazuje svoju nedosljednost.

Trump je razljutio Europsku uniju, Kanadu i Meksiko kad je prošlog tjedna uveo tarife na čelik i aluminij. Dvije strane su u sukobu i zbog povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena. 

"Moramo zadržati hladne glave i doći do pravih zaključaka", rekao je Maas. 

Dodao je kako odgovor Europe mora biti još bliža suradnja, obrana interesa i osnaživanje savezništva s državama poput Japana i Kanade. 

"Ujedinjena Europa je odgovor na Ameriku na prvom mjestu", napisao je na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara