Trump kaže da je počela totalna denuklearizacija Sjeverne Koreje

Trump kaže da je počela totalna denuklearizacija Sjeverne Koreje
Foto: Hina/EPA

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump u četvrtak je rekao Sjeverne Koreja ruši svoja četiri velika poligona za testiranje i da je proces "totalne denuklearizacije već počeo", no dužnosnici su rekli da od summita u Singapuru ovoga mjeseca nije bilo novih znakova da se to događa.

Trump je na sastanku kabineta u Bijeloj kući rekao da su Sjevernokorejci "prestali lansirati rakete, uključujući balističke. Uništavaju svoj pogon. Dižu ga u zrak. Već su digli u zrak jedan od svojih velikih poligona za testiranje, zapravo četiri".

"A glavna stvar je da će to biti totalna denuklearizacija, koja se već počela događati", dodao je.

Nije poznato o kojim poligonima je govorio Trump

Nije poznato o kojim je sjevernokorejskim poligonima Trump govorio a dužnosnici SAD-a upoznati s aktualnim obavještajnim informacijama o sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim poligonima su rekli da nema novih znakova rušenja bilo kojeg poligona otkako se Trump sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom 12. lipnja.

Dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani, nagađaju da Trump možda govori o prošlomjesečnim eksplozijama kojima su, kako je Sjeverna Koreja rekla, uništavani tuneli na poligonu za ispitivanja nuklearnog oružja Punggye-ri i balističkih raketa srednjeg dometa Iha-ri, također u svibnju.

Upitan u srijedu je li Sjeverna Koreja bilo što učinila na denuklearizaciji od summita, ministar obrane SAD-a Jim Mattis je novinarima rekao: "Ne, ne znam za to... očito je proces na samom početku. Precizniji pregovori još nisu počeli. Ne bih to očekivao u ovom trenutku".

Mattis je na sastanku kabineta u četvrtak sjedio pored Trumpa.

Pentagon i Bijela kuća za sada nisu odgovorili na zahtjeve agencije Reuters za komentar Trumpovih izjava.

Grupa za praćenje Sjeverne Koreje 38 North sa sjedištem u SAD-u u analizi krajem prošlog tjedna je rekla da nije bilo znakova bilo kakve aktivnosti na demontiranju bilo kojeg raketnog poligona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara