Trump: Mogao bih odmah srediti Afganistan, no ne želim ubiti 10 milijuna ljudi

Trump: Mogao bih odmah srediti Afganistan, no ne želim ubiti 10 milijuna ljudi
Screenshot: YouTube/CNN

AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je da su Sjedinjene Države u posljednjih nekoliko tjedana "postigle velik napredak" u pregovorima s talibanima i jasno je dao na znanje kako mu nije drago što su američke vojne snage nazočne u Afganistanu, javlja CNN.

Prilikom susreta s pakistanskim premijerom Imranom Khanom, Trump je u ponedjeljak rekao kako je 18-godišnji rat s Afganistanom bio više kontrolne prirode, odnosno da su vojne snage SAD-a "djelovale kao policajci, a ne vojnici". Sugerirao je i kako bi, da žele, Sjedinjene Države mogle brzo okončati taj rat brutalnom vojnom silom, no da bi zbog toga poginulo "10 milijuna ljudi".

"Da želim odmah pobijediti u ratu, Afganistan bi bio izbrisan s lica zemlje u doslovce deset dana. No ja to ne želim, ne želim ići tim putem ", rekao je predsjednik Trump.

"Mi smo zapravo kao policajci. Ne vodimo rat. Da smo htjeli ratovati i pobijediti Afganistan, osvojili bismo ga za tjedan dana. No, ne želim ubiti 10 milijuna ljudi", dodao je.

“Pakistan je imao posla s pogrešnim predsjednicima SAD-a“

Prema informacijama viših dužnosnika Bijele kuće, Trump namjerava izvršiti pritisak na pakistanskog premijera da odigra aktivniju ulogu u suzbijanju militantnih skupina u Pakistanu, što bi omogućilo dulje mirne pregovore između SAD-a i talibana.

Trump je komentirao kako Pakistan prethodno nije surađivao s SAD-om u borbi protiv talibana i drugih militanata u Afganistanu, ali da je takav stav stvar prošlosti.

"Mislim da Pakistan u prošlosti nije imao poštovanja prema Sjedinjenim Državama i prema predsjednicima SAD-a. A ja ga ne krivim, imao je posla s pogrešnim predsjednicima“, rekao je Trump.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara