Trump na Twitteru: Trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti

Trump na Twitteru: Trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti
Foto: Hina
 
DAN nakon najave o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da su "trgovinski ratovi dobri te ih je lako dobiti".
 
Trump je u četvrtak rekao da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto da se zaštite američki proizvođači, premda su dužnosnici Bijele kuće kasnije rekli da se još neki detalji moraju razmotriti.
 
"Kada zemlja (SAD) gubi mnoge milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri te ih je lako dobiti", napisao je Trump na Twitteru.
 
"Na primjer, kad gubite 100 milijardi s nekom zemljom, a ona se pravi pametna, nemojte trgovati više s njom - mnogo dobivamo. To je barem lako!" stoji u Trumpovoj poruci.
 
Najava carina potaknula je cijene dionica američkih proizvođača čelika i aluminija, pa je tako dionica U.S. Steela poskupila gotovo 6 posto.
 
"EU će oštro reagirati"
 
Trump vjeruje da će carine sačuvati radna mjesta, no mnogi ekonomisti kažu da će utjecaj povećanja za korisnike čelika i aluminija, poput automobilske i naftne industrije, uništiti više radnih mjesta nego što ih stvaraju ograničenja uvoza.
 
Europska unija "će oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa", kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera SAD-u, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara