Trump nakon odobrenja optužbi: Opoziv je prijevara. To je sramota

Trump nakon odobrenja optužbi: Opoziv je prijevara. To je sramota
Ilustracija: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump nazvao je danas proces opoziva prijevarom i rekao da mu neće smetati dugo suđenje u američkom Senatu te dodao da želi vidjeti zviždača zbog čije su žalbe demokrati pokrenuli opoziv. 

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući nakon što je Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma odobrio dvije optužbe protiv njega, Trump je osudio proces i nazvao ga "sramotnim" i rekao da demokrati trivijaliziraju opoziv. 

Trump: Opoziv je prijevara. To je sramota

"To je vrlo tužna stvar za našu zemlju, ali se čini da će politički biti vrlo dobra za mene", rekao je Trump navodeći kako mu je porasla popularnost. "Opoziv je prijevara. To je sramota", dodao je. 

Odbor Zastupničkog doma u kojem demokrati imaju većinu odobrio je danas optužbe za zloporabu vlasti i ometanje istrage protiv predsjednika Donalda Trumpa pa će on gotovo sigurno postati treći predsjednik u povijesti protiv kojeg će se provesti opoziv.

Odbor za pravosuđe je s 23 glasa 'za' i 17 'protiv' usvojio točku optužnice protiv Trumpa za zloporabu ovlasti tako što je navodno pritiskao Ukrajinu da provede istragu Joea Bidena, mogućeg suparnika na izborima 2020. godine.

Odbor je odobrio i drugu optužbu za ometanje Kongresne istrage te afere time što je bivše i sadašnje članove administracije upućivao da ne surađuju u istrazi. 

Zastupnički dom bi optužbe trebao odobriti sljedeći tjedan

Cijeli Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu optužbe bi trebao odobriti idući tjedan, čime će se okončati istraga o opozivu i Trumpa idućih tjedana poslati na suđenje pred Senatom.

Američki predsjednik je rekao da je otvoren za kratak, ali i dug proces u Senatu koji bi trebao započeti suđenje u siječnju. 

"Činit ću što god želim. Činit ću to dugo ili kratko", rekao je Trump. "Ne bi mi smetao dug proces jer bih volio vidjeti zviždača koji je prevarant."

Vrlo je vjerojatno da Senat kojim dominiraju republikanci neće predsjednika proglasiti krivim i izbaciti ga iz ureda.

Trump rekao da provedba opoziva nije dobra za SAD

Američki predsjednik, koji je više puta tvrdio da nije učinio ništa pogrešno u telefonskom razgovoru u srpnju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, tijekom kojeg je pritisnuo Ukrajinu da istraži bivšeg demokratskog američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da provedba opoziva protiv njega nije dobra za SAD. 

"Ništa loše nije učinjeno. Provođenje opoziva zbog ovoga nema smisla i sramota je za ovu zemlju", rekao je Trump. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara