Trump napadao novinare, prijetio demokratima i ismijavao republikance

Trump napadao novinare, prijetio demokratima i ismijavao republikance
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump izrazio je nadu da će moći surađivati s oporbenim demokratima u novom sazivu Kongresa, pozivajući ih da ostave stranačke podjele po strani i pronađu zajednički jezik.

Dan nakon izbora na polovini svog mandata, na kojima su republikanci izgubili većinu u Zastupničkom domu, ali su je sačuvali u Senatu, Trump je demokratima pružio ruku na konferenciji u Bijeloj kući.

Ocijenio je da republikanci i demokrati imaju puno toga zajedničkog i da mogu surađivati u puno pitanja.

Upozorenje demokratima

Upozorio ih je, međutim, da će ih smatrati odgovornima u slučaju moguće blokade vlade. 

"Nadam se da ćemo iduće godine moći surađivati kako bismo nastavili postizati rezultate za američki narod", rekao je Trump navevši trgovinu, gospodarstvo, infrastrukturu i snižavanje troškova u zdravstvu kao neka od područja koja su zrela za suradnju, piše agencija dpa.

Naglasio je također potrebu jačanja vojske, poštivanja zakona, zaštite okoliša i granica.

"Puno je izvrsnih stvari koje možemo zajedno ostvariti", kazao je na konferenciji za novinare. 

"Okoliš je za mene vrlo važno pitanje", rekao je Trump.

"Demokrati će nam doći" s prijedlozima "i mi ćemo pregovarati", rekao je i dodao: "Možda ćemo se dogovoriti, možda nećemo."

Gradnja zida na granici

Spomenuvši obećanu izgradnju zida na granici, Trump je izrazio nadu da će moći surađivati s Kongresom kako bi osigurao dovoljno novca za to. Naglasio je ipak da neće nužno blokirati rad vlade zbog tog pitanja.

"Trebamo novac za izgradnju zida, cijelog zida, ne samo dijelova", rekao je. 

"Trebamo zid, puno demokrata zna da trebamo zid i jednostavno ćemo morati pričekati da vidimo što će se dogoditi", ustvrdio je američki predsjednik, kako prenosi Reuters.

Kada je riječ o imigraciji, kazao je da bi mogao učiniti nešto u pogledu useljeničkog statusa djece koja su dovedena u SAD ilegalno.

Prijetnja blokadom vlade

Trump je upozorio demokrate da bi se suradnja dviju stranaka mogla raspasti ako budu koristili svoje ovlasti u Zastupničkom domu, u kojem su osvojili većinu, za pokretanje istraga o Bijeloj kući, kazavši da "ne mogu istodobno činiti oboje".

"Ako se to dogodi, mi ćemo učiniti isto i vlada će biti blokirana, a ja ću kriviti njih", rekao je.

"Želio bih vidjeti da dvije stranke pronađu kompromise. Želio bih vidjeti jedinstvo. Možda ne u svemu, ali mislim da postoje jako dobre šanse za to", rekao je.

Osvrnuvši se na istragu posebnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016., kazao je da to nije dobro za zemlju.

Najavio novu kandidaturu

"Ja bih je prekinuo jer je jako loša za našu zemlju", rekao je.

"Mogao sam je prekinuti kada god sam htio, a nisam", rekao je odgovarajući na pitanje hoće li smijeniti Muellera.

"Nije bilo dosluha", naglasio je. "Rasipaju puno novca. Ali ja dopuštam da se to nastavi. Mogao bih prekinuti odmah sada", rekao je.

"Oni mogu igrati igru, ali mi smo bolji igrači", poručio je.

Trump je potvrdio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima 2020., i to zajedno s potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Trump je također ismijao republikance koji nisu željeli voditi kampanju za "midterm" izbore zajedno s njim i koji nisu izabrani.

Opet se svađao s novinarima

Trump se opet obrušio i na novinare na tiskovnoj konferenciji održanoj dan nakon izbora na sredini mandata, a posebno oštrim riječima obratio se novinaru CNN-a u Bijeloj kući nazivajući ga "neodgojenim i groznom osobom".

"Dosta je, vratite mikrofon", rekao je Trump novinaru Jimu Acosti pošto se s njim posvađao zbog migrantske povorke koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici.

Jim Acosta koji je već bio na meti milijarderovih napada, nastavio mu je postavljati pitanja dok se predsjednik udaljavao od govornice ne želeći odgovarati.

"CNN bi se trebao sramiti što vas zapošljava, neodgojeni ste i grozna ste osoba", rekao mu je.

Ušutkao je i drugog novinara CNN-a Aprila Ryana koji mu je htio postaviti pitanje, a nije imao mikrofona.

Predsjednik je zatim optužio novinarku, crnkinju da je "rasistkinja" kada ga je upitala o njegovoj "nacionalističkoj" retorici koja ide na ruku zagovornicima superiornosti bijele rase, a zatim je drugog novinara podrugljivo nazvao "ljepotanom".

"O meni se netočno izvještava u medijima", dodao je. "Mogu učiniti nešto najbolje, a oni će (novinari) od toga načiniti nešto loše".

Nakon tiskovne konferencije koja je trajala gotovo sat i pol, izrazio je nadu da bi "ton mogao biti bolji, ali prvi korak je na medijima". "Samo uzvraćam na udarce i ne borim se za sebe, nego za narod ove zemlje", ocijenio je.

Četrdeset peti predsjednik Sjedinjenih Država je u lošim odnosima s dijelom američkih medija, pa tako i sa CNN-om, ABC-om i NBC-om te s dnevnim listovima New York Timesom i Washington Postom. Redovito optužuje, kako kaže, "medije lažnih vijesti" da su "narodni neprijatelji" koji unose podjelu među narod.

Najradije daje intervjue za informativnu mrežu Fox News koju konzervativci najviše vole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara