VIDEO Trump naprasno prekinuo intervju jer ga je novinar uhvatio u laži

VIDEO Trump naprasno prekinuo intervju jer ga je novinar uhvatio u laži

Screenshot: Youtube/CBS

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump dao je povodom prvih sto dana svog mandata intervju za CBS, da bi ga naprasno prekinuo kad mu se nije svidjelo pitanje koje mu je novinar postavio.

Naime, nakon što je Trump u intervjuu ponovo insinuirao da ga je bivši predsjednik Barack Obama dao prisluškivati - iako za ovu ozbiljnu optužbu nije ponudio, niti su FBI i Kongres našli ikakve dokaze.

"Vidjeli ste što se dogodilo s prisluškivanjem", dobacio je svejedno Trump, po tko zna koji put. Međutim, novinar John Dickerson nije prešutio Trumpovu aluziju već ga je izravno pitao stoji li iza optužbe da je Obama "bolestan ili zao tip" koji je dao prisluškivati njegovu rezidenciju u Trump Toweru u New Yorku.

"Ne stojim ni iza čega", odbrusio je Trump. "Ja samo - možete to shvatiti kako god hoćete. Mislim da je naša strana dokazana vrlo snažno. I svi pričaju o tome. I iskreno, mislim da se to treba raspraviti. Mislim da je to vrlo veliko prisluškivanje naših građana. Mislim da je to vrlo velika tema. I to je tema koja bi trebala biti broj jedan. I trebali bi saznati što se, dovraga, događa."

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom intervjuu se pitao zašto je došlo do Građanskog rata

"Ja imam svoja mišljenja. Vi možete imati svoja mišljenja.", zaključio je Trump. Kad je novinar  i nakon ovog neodređenog odgovora nastavio inzistirati da se izjasni, Trump je izgubio živce i dao do znanja da je intervju gotov: "U redu, dosta, je. Hvala vam puno."

Doduše, nije to jedini bizarni intervju koji je Trump dao ovih dana. U razgovoru s novinarkom Washington Examinera, Trump se naglas pitao zašto je moralo doći do Američkog građanskog rata (1861.-1865.) i sugerirao da bi ga predsjednik Andrew Jackson, inače robovlasnik i otvoreni apologet ropstva, spriječio da je tada bio na vlasti. Podsjetimo, Američki građanski rat započet je jer južni dio SAD-a nije htio prihvatiti zalaganje Abrahama Lincolna za ukidanje ropstva, a uzroci i politički kontekst rata jedna su od najiscrpnije analiziranih tema u američkoj historiografiji.

Trenutni američki predsjednik očito misli drukčije. Ali da ne barata osnovnim povijesnim podacima, potvrđuje njegova primjedba da je "Jackson bio vrlo ljut kad je vidio što se događa s Građanskim ratom". Jackson je umro 1845. - 16 godina prije početka rata. To je valjda ono što Trumpov tim zove "alternativnim činjenicama".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara