Trump napustio sastanak G7 prije razgovora o neugodnoj temi

Trump napustio sastanak G7 prije razgovora o neugodnoj temi
Foto: EPA

KAO što je i najavljivao, američki predsjednik Donald Trump napustio je summit industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 prije završetka, kao što je i najavljivao, kako bi izbjegao razgovor o za njega neugodnoj temi. 

Riječ je o klimatskim promjenama koje Trump ne priznaje, a ostale se zemlje G7 protive takvom njegovom stavu. 

Čelnici G7 danas, drugog i posljednjeg dana summita, sastali su se na radnom doručku prije planiranog ranijeg odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa, a u središtu jutarnjeg sastanka bilo je pitanje jednakosti spolova.

Summit zasjenili prijepori SAD-a i ostalih zemalja

No summit su u cjelini zasjenile velike razlike između Sjedinjenih Država i ostalih šest zemalja kada je posrijedi trgovina, nakon što je Washington svojim ključnim trgovinskim partnerima uveo carinske obveze na aluminij i čelik. 

Trump je dodatno pridonio općoj zabrinutosti u petak kada je kazao da bi u klub industrijski najmoćnijih zemalja svijeta trebalo vratiti Rusiju, koja je iz kluba G7, odnosno G8 kako se tada zvao, izbačena nakon vojne intervencije u Ukrajini i aneksije Krima 2014. No tada je američki predsjednik bio Barack Obama.

Predstavnici zemalja Europske unije složili su se u petak da još nisu ispunjeni uvjeti za povratak Rusije u grupu, o čemu je na marginama summita izvijestila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Bijela kuća je objavila kako će susret Trump napustiti četiri sata ranije nego što je planirano. Ranijim odlaskom Trump želi izbjeći razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji te će biti izvan države kada kanadski premijer Justin Trudeau i ostali čelnici započnu sa završnim konferencijama za novinare koje će vrlo vjerojatno biti obilježene kritikama američke trgovinske politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara