Trump: Nasilje u Hong Kongu moglo bi naštetiti trgovinskom sporazumu s Kinom

Trump: Nasilje u Hong Kongu moglo bi naštetiti trgovinskom sporazumu s Kinom
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je upozorio da bi potencijalno nasilno slamanje prosvjeda u Hong Kongu moglo naštetiti postizanju trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država i Kine.

Trump je pozvao kineskog predsjednika Xija Jinpinga da "sjedne" s čelnicima prosvjeda koji se odvija već 11 tjedana zaredom, no priznao je da to nije stil čelnika u Pekingu.

"Volio bih vidjeti da se stanje u Hong Kongu rješava na vrlo humanitaran način", kazao je Trump dodavši: "To bi bilo vrlo dobro za postizanje trgovinskog sporazuma."

S druge strane, kako je istaknuo, nasilje bi izazvalo pritisak na šanse za postizanje sporazuma s Kinom.

"Mislim da bi meni bilo puno teže potpisati sporazum ako on učini bilo što nasilno u Hong Kongu"

"Mislim da bi meni bilo puno teže potpisati sporazum ako on učini bilo što nasilno u Hong Kongu", kazao je Trump navodeći da bi sklapanje sporazuma nakon mogućeg slamanja prosvjeda bilo nepopularno u američkoj javnosti.

Prosvjednici su od početka lipnja zauzeli ulice i prometna središta u Hong Kongu, a masovni prosvjedi počeli su protiv prijedloga zakona koji je otvarao mogućnost nastavka kaznenog progona u Kini izručenjem.

Trump je već ranije izrazio zabrinutost gomilanjem kineske vojske u blizini granice s Hong Kongom, bivšom britanskom kolonijom koja se 1997. vratila pod kinesku vlast, no ima odvojeni pravni sustav po načelu "jedna zemlja dva sustava".

Trump nije do sada jasno izražavao potporu prosvjednicima, no izrazio je potporu "slobodi" i "demokraciji".

SAD i Kina ušli su u trgovinski rat prošle godine, uvodeći carine međusobno.

Očekuje se da će SAD u ponedjeljak objaviti daljnja pravila za poslovanje s kineskim Huaweijem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara