Trump nazvao Kurde gorima od ISIS-a, pogledajte snimku

Trump nazvao Kurde gorima od ISIS-a, pogledajte snimku
Screenshot: Bijela kuća

AMERIČKI predsjednik Donald Trump se jučer, u još jednom govoru kakav je prije njega bio nezamisliv za američkog predsjednika, obrušio na dosadašnje američke saveznike, sirijske Kurde.

To je napravio, kao što često biva, na potpuno nepovezanom događaju - u protokolarnom susretu sa stranim državnim liderom, u ovom slučaju talijanskim predsjednikom Sergijom Mattarellom, i zajedničkoj press-konferenciji nakon toga. 

Trump je u čitavom svom govoru, u Ovalnom uredu i kasnije na pressici, govorio o kurdskim saveznicima i tragičnoj situaciji u Siriji posprdnim i uvredljivim tonom, demonstrirajući potpunu ravnodušnost prema sudbini sirijskih Kurda i koristeći svoj uobičajeni argument o "Americi na prvom mjestu". 

No najskandaloznija Trumpova tvrdnja definitivno je bila ona u kojoj je proglasio Kurdistansku radničku partiju (PKK), zabranjenu stranku turskih Kurda koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom, "gorom od ISIS-a".

 

"Oni nisu anđeli"

"PKK, koji je dio Kurda, kao što znate, vjerojatno je gori u teroru i veća teroristička prijetnja na mnoge načine nego ISIS", rekao je američki predsjednik.

Nije govorio izravno o sirijskim Kurdima, koji su zajedno s američkim snagama porazili Islamsku državu, ali kontekst je ovdje prilično bitan: Turska tvrdi da je PYD, stranka sirijskih Kurda, odnosno njeno oružano krilo YPG, ustvari dio PKK-a i time opravdava svoju invaziju na kurdski teritorij u Siriji kao "antiterorističku" akciju. 

"Kurdi su dobro zaštićeni. Oni se znaju boriti. I kao što sam rekao, oni nisu anđeli", rekao je također za Kurde općenito, opet aludirajući na gerilsku borbu PKK-a protiv Ankare, uključujući napade na vojne i civilne ciljeve. U sukobu Turske i kurdskih separatista, koji je trajao desetljećima, poginulo je više od 40 tisuća ljudi, no uglavnom na kurdskoj strani. A sirijski Kurdi nisu se, za razliku od turskih, koristili terorističkim metodama. 

"Oni su se borili uz nas. Dali smo im mnogo novca da se bore uz nas i to je ok", dodao je, predstavljajući odane saveznike koji su izgubili preko 11 tisuća boraca u oslobađanju Sirije od ISIS-a kao obične plaćenike.

"To je između Turske i Sirije"

"Ako Turska ide u Siriju, to je između Turske i Sirije. To nije između Turske i SAD-a, kao što bi mnogi glupi ljudi htjeli da... htjeli da vjerujete", rekao je također, braneći se na svoj način od optužbi za izdaju saveznika i ugrožavanje američkih interesa i nacionalne sigurnosti zbog opasnosti od bijega 

Na žestoke kritike odgovorio je hvaleći sam sebe. Nakon nedavnih izjava o svojoj "velikoj mudrosti bez premca" i o tome da je "odabrani", sad je rekao da je njegova odluka o povlačenju "strateški briljantna".

"Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji", kazao je Trump, aludirajući na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij.

Trump je, podsjetim, ostavio sirijske Kurde na cjedilu svojom brzopletom odlukom o povlačenju američkih vojnika s područja pod kurdskom upravom, čime je otvorio vrata turskoj invaziji.

>> Trump poslao Erdoganu djetinjasto pismo, ovaj ga bacio u smeće?

Nije pomoglo ni masovno protivljenje demokrata i republikanaca u Kongresu, ni sankcije koje je Trump naknadno nametnuo Turskoj, ni njegovo nadrealno pismo u kojem je zaprijetio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da će "uništiti" tursku ekonomiju i pozvao ga da ne bude "opasan tip" i "budala". 

"Tu je puno pijeska kojim se mogu igrati"

Erdogan je to pismo navodno bacio u smeće kad ga je dobio prošlog tjedna, kako su izvori bliski turskom predsjedniku otkrili za BBC, i istog dana pokrenuo ofenzivu na sirijske Kurde. A jučer je isključio bilo kakvu mogućnost pregovora s kurdskim snagama i pozvao ih da polože oružje i povuku se s turske granice. 

No u sukob se, kao što je i Trump rekao, u međuvremenu uključila i sirijska vojska koju su Kurdi pozvali u zaštitu. A s obzirom na to da Sirija ima moćnog saveznika - Rusiju - ovaj sukob bi mogao postati još kaotičniji i opasniji, pogotovo po civile u regiji, nego što već jest.

No Trumpa to ne zabrinjava - dapače, čini se da ga zabavlja. "Sirija može dobiti pomoć od Rusije. I to je u redu. Tu je puno pijeska Imaju mnogo pijeska tamo. Tu je puno pijeska kojim se (zaraćene strane) mogu igrati", rekao je jučer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara