Trump nazvao Putina, pričali su o mogućem sastanku, ali jednu temu su izbjegavali

Trump nazvao Putina, pričali su o mogućem sastanku, ali jednu temu su izbjegavali

Foto: FAH

DONALD TRUMP je nazvao Vladimira Putina kako bi mu čestitao na ponovnom izboru i dvojica predsjednika su u razgovoru spomenuli "mogućnost susreta na najvišoj razini", ali ne i trovanje Sergeja Skripala, priopćio je Kremlj.

"Donald Trump je čestitao Vladimiru Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima", navodi se u priopćenju Kremlja.

Putin je u nedjelju premoćno pobijedio i tako osvojio četvrti mandat sa 76,7 posto glasova. Za razliku od čestitki čelnika savezničkih zemalja poput Kine i Indije koje su odmah stigle, zapadni čelnici su se skanjivali zbog napetosti između Istoka i Zapada koju je pogoršalo trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Engleskoj.

Na pitanje agencije Interfaksa jesu li razgovarali o tom napadu za koji London optužuje Moskvu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Nisu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Posebnu su pozornost posvetili mogućem održavanju susreta na najvišoj razini", dodaje Kremlj.

"Uglavnom, razgovor je bio konstruktivan, poslovan, usredotočen na rješavanje problema koji su se nagomilali na polju rusko-američkih veza", ocijenio je Kremlj.

Vladimir Putin i Donald Trump su se zadnji put sastali u studenome 2017. na rubu summita Azija-Pacifik u Vijetnamu.

Telefonski razgovor Trumpa i Putina događa se nekoliko dana nakon novog paketa američkih sankcija ruskim fizičkim i pravnim osobama kao odgovor na navodno upletanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. i u više informatičkih napada.

Moskva je uvijek nijekala umiješanost u američki izborni proces.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara