Trump ne želi ostaviti nijednog vojnika u Siriji, rasporedit će ih drugdje

Trump ne želi ostaviti nijednog vojnika u Siriji, rasporedit će ih drugdje
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da ne želi ostaviti nijednog američkog vojnika u Siriji te da će američke snage koje napuštaju tu zemlju biti drugdje raspoređene prije povratka u domovinu.

Na današnjem sastanku svog kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao kako se čini da se poštuje prošli tjedan dogovorena petodnevna stanka u turskoj ofenzivi protiv kurdskih boraca unatoč povremenih okršajima.

Turska je počela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije pošto je prije dva tjedna Trump objavio da povlači američke vojnike iz tog područja.

Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je rekao da se očekuje da će biti premješteni u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS) i "pomogli da se obrani Irak".

"U konačnici ćemo ih vratiti kući"

Reuters je danas javio da je u Irak iz Sirije preko graničnog prijelaza Sahela u sjevernoj pokrajini Dohuk ušlo više od 100 vozila, 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnicima u vozilima.

Malen broj američkih vojnika ostat će u malo drukčijem području da osigura naftu, kao i u potpuno drukčijem sektoru Sirije blizu Jordana i blizu Izraela, rekao je Trump na sastanku pa dodao: "U konačnici ćemo ih vratiti kući."

Američki kongresnici, a među njima je dio Trumpovih republikanaca, kritizirali su američko povlačenje iz Sirije kao izdaju Kurda, dugogodišnjih američkih saveznika u ratu protiv Islamske države.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofenzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz "sigurne zone" koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara