Trump o iranskom ajatolahu: Trebao bi paziti što priča

Trump o iranskom ajatolahu: Trebao bi paziti što priča
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump poručio je iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju da bi trebao paziti što priča nakon što je ovaj u petak tijekom molitve u Teheranu oštro kritizirao SAD.

"Takozvani 'vrhovni vođa' Irana, koji u posljednje vrijeme i nije toliko vrhovni, rekao je neke ružne stvari o SAD-u i Europi", napisao je Trump u tvitu.

"Njihova ekonomija se ruši, a ljudi trpe. Trebao bi biti vrlo oprezan sa svojim riječima!" dodao je Trump.

Hamnei je naime u petak u svojoj prvoj petkovnoj molitvenoj propovijedi u osam godina pjevajući "smrt Americi" između ostalog rekao da bi se elitni gardisti mogli boriti izvan iranskih granica nakon američkog ubojstava iranskog vrhovnog vojnog zapovjednika.

Njegovo obraćanje uslijedilo je zbog produbljenja krize u Iranu, koji se bori s nemirima u zemlji zbog naglih poskupljenja goriva te prosvjedima zbog rušenja ukrajinskog zrakoplova, kao i sve većim pritiskom iz inozemstva.

U propovijedi je rekao i da bi "ovi američki klaunovi koji lažu i kažu da su s iranskim narodom trebali vidjeti tko je iranski narod", a spomenuo je i rušenje zrakoplova riječima da je to bila "gorka tragedija", ne nudeći ispriku.

"Neki su to pokušali iskoristiti kao izgovor za zasjenjivanje mučeništva našeg velikog zapovjednika Sulejmanija", rekao je pozivajući Irance da se ujedine i pokažu solidarnost na parlamentarnim izborima u veljači.

No na društvenim mrežama neki su Iranci ljutito reagirali na Hamneijevu propovijed i njegove komentare na avionsku katastrofu, posebice jer nije bilo isprike, nego samo bahatosti, kako su neki napisali na Twitteru.

Hamnei je komentirao i ponašanje nekih europskih zemalja, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, riječima: "Tim se zemljama ne može vjerovati. I njihovi pregovori s Iranom su prevara."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara