Trump od Kongresa traži još 4 milijarde dolara za obranu od Sjeverne Koreje

Trump od Kongresa traži još 4 milijarde dolara za obranu od Sjeverne Koreje

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pozvao je Kongres da odobri dodatne 4 milijarde američkih dolara vojnom proračunu zbog prijetnje Sjeverne Koreje, uoči svojega prvog posjeta Južnoj Koreji nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti u siječnju.    

"Ovim sredstvima financirat će se dodatni napori za otkrivanje i obranu od sjevernokorejskih napada balističkim projektilima na SAD, njezine snage, saveznike ili partnere i za poraz (Sjeverne Koreje)", napisao je Trump u pismu Kongresu.

Usto traži i 1.6 milijardi dolara za zid s Meksikom

On je ponovio zahtjev Kongresu da osigura 1.6 milijardi dolara da se izgradi zid na američkoj granici s Meksikom.

Trumpov plan o izgradnji zida bio je središnji dio njegove uspješne predsjedničke kampanje, no neki republikanci u Kongresu smatrali su ga upitnim, kao i većina demokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik svoj je zahtjev iznio za vrijeme svog prvog puta u Aziju gdje se ponovno susreće s regionalnim partnerima i drugim dužnosnicima koji su fokusirani na pitanje kako riješiti problem sjevernokorejskoga nuklearnog i balističkog programa.

Republikanci pozdravljaju njegove zahtjeve

Trump je prvotno tražio 9.9 milijardi u razdoblju do 30. rujna 2018., za obrambene projektile, što su neki zastupnici odbacili kao preniske zahtjeve.

Trumpovi zahtjevi za povećanjem obrambenog proračuna uključuju 700 tisuća dolara za popravak šteta na brodovlju američke mornarice nakon nedavnih pomorskih nesreća i 1.2 milijardu za povećanje snaga u Afganistanu te južnoazijsku strategiju njegove vlade.

Republikanski čelnici odbora za oružane snage Senata i Predstavničkog doma senator John McCain i Mac Thornberry u zajedničkoj su izjavi rekli da pozdravljaju Trumpov zahtjev.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara