Trump odao počast žrtvama napada 11. rujna, najavio odlučniju borbu s talibanima

Trump odao počast žrtvama napada 11. rujna, najavio odlučniju borbu s talibanima
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump obećao je na 18. obljetnicu napada 11. rujna da će se odlučnije boriti s talibanima u Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s potonjima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

"U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti", istaknuo je Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli Al Qaidini teroristi.

Nakon napada 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi, Sjedinjene Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim koji je štitio naručitelje napada.

Mirovni ugovor trebao je postupno smanjiti broj talibana

Spomenuvši napad u Kabulu u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao mirovne pregovore organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju nemoć.

"Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, čak ne govorim o nuklearnoj sili", dodao je.

Oko 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti njihov broj, a talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti protiv terorista, smanjiti nasilje i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su pobunjenici sve dosad odbijali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara