Trump odgodio povećanje carina na kinesku robu

Trump odgodio povećanje carina na kinesku robu
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump poručio je da će odgoditi povećanje carina na uvoz iz Kine, koje je bilo najavljeno za kraj ovoga tjedna, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima, te je dodao da će, nastavi li se tako i dalje, on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati sporazum.

Trump je planirao povisiti carine s 10 na 25 posto za više od 200 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, ne postignu li dvije najveće svjetske ekonomije sporazum do petka.

Američki predsjednik je na svojem Twitter profilu napisao da je napredak postignut u nizu područja, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, transfer tehnologije, poljoprivredu, usluge i valutu.

"Zato ću odgoditi povećanje carina najavljeno za 1. ožujka. Pod pretpostavkom da obje strane ostvare dodatni napredak, planirat ćemo sastanak predsjednika Xija i mene u Mar-a-Lagu i zaključiti sporazum. Jako dobar vikend za SAD i Kinu", napisao je Trump nakon sastanka.

Odgoda povećanja carina najjasniji je znak napretka koji su dvije strane pokušale ostvariti otkako je počelo 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu.

Kineski i američki pregovarači sastali su se u utorak u Washingtonu u četvrtom krugu pregovora od početka godine. Razgovori, koji su u četvrtak i petak održani i na ministarskoj razini - protegnuli su se do nedjelje.

U petak, nakon susreta s potpredsjednikom kineske vlade Liu Heom, glavnim kineskim pregovaračem, Trump je izrazio optimizam u pogledu završetka pregovora.

Liu He je Trumpu predao pismo u kojemu je kineski predsjednik Xi Jinping napisao kako se nada da će se razgovori nastaviti u atmosferi "uzajamnog poštovanja i suradnje" i uz nadu da će biti postignut "obostrano koristan" sporazum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara