Trump organizirao najskuplju proslavu Dana neovisnosti ikad, pogledajte snimke

Trump organizirao najskuplju proslavu Dana neovisnosti ikad, pogledajte snimke
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump hvalio je jučer u Washingtonu američku vojsku i ohrabrivao mlade da se pridruže oružanim snagama, u govoru na proslavi Dana neovisnosti za koju njegovi kritičari kažu da ju je pretvorio u politički skup.

Sa stepenica Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. održao svoj povijesni govor "I Have a Dream", Trump je poručio da "slave njihovu povijest, njihov narod, njihove heroje koji ponosno brane njihovu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske".

"Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je", istaknuo je u govoru koji je prekidala vojna glazba i preleti borbenih zrakoplova.

Tisuće pristaša skandirale Trumpu

Impozantni predsjednički zrakoplov Air Force One preletio je iznad središta Washingtona označivši početak ceremonije koja je trajala nešto manje od sat vremena. Proslavu je završila zračna akrobatska skupina Blue Angels.

Tisuće pristaša s kapama "Učinimo Ameriku ponovno velikom" skandirale su američkom predsjedniku i njegovoj supruzi kada su dolazili na proslavu, na kojoj su se okupili i Trumpovi protivnici. Ulaz je za javnost bio slobodan, osim VIP sjedala za koje su dijeljene pozivnice.

"Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije", rekao je Trump koji se ovaj puta suzdržao od retorike koja bi unosila podjele, time se odmaknuvši od većine svojih govora. 

Tenkovi na ulicama, avioni u zraku

Trump je obećao jednu od najvećih proslava u američkoj povijesti, te je odbacio kritike oko troškova, politiziranja proslave i militarističkog ozračja cijelog događaja pred Lincoln Memorialom.

Uobičajenim paradama i vatrometu on je dodao i vojnu dimenziju, s tenkovima na ulicama i preletima vojnih zrakoplova.

"Ljudi dolaze izdaleka kako bi nam se danas i večeras pridružili na nečemu što bi mogla biti jedna od najvećih proslava u povijesti naše zemlje", tvitao je Trump rano u četvrtak, čime je, čini se, pokušao potaknuti mase da dođu na National Mall, piše Reuters.

U jednom trenutku prosvjednici su zapalili pred Bijelom kućom američku zastavu.

Jedna od najskupljih proslava

Demokrati kažu da je predsjednik proslavu pretvorio u predizborni skup, te da su troškovi iznimno visoki.

Pentagon nije otkrio troškove proslave za koju je, kako neki tvrde, Trump dobio inspiraciju nakon posjeta Francuskoj prije dvije godine kada je bio nazočan obilježavanju tamošnjeg nacionalnog praznika, 14. srpnja.

Trump je u ranijem tvitu naglasio da će troškovi "biti vrlo mali u odnosu na vrijednost proslave". 

BBC piše da prelet vojnog zrakoplova košta desetke tisuća dolara po satu.

Nakon Trumpova govora uslijedio je koncert te je najavljen i vatromet, ako vrijeme dopusti.

Preko Twittera zvao ljude da dođu na proslavu

U siječnju 2017. Trump nije dobro primio izvješća da je masa okupljena na njegovoj inauguraciji bila manja od one na inauguraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Možda i imajući tu činjenicu na umu, Trump je slao tvitove u kojima je poticao ljude da dođu na proslavu.

"Ovo što Trump radi s tenkovima, zrakoplovima, mislim da je to sjajno", rekao je Brandon Lawrence koji je stigao na obilježavanje Dana neovisnosti s licem u bojama američke zastave.

Njegovi protivnici nisu oduševljeni. "To nas košta milijune i milijune dolara. Mi porezni obveznici to plaćamo, to da Donald Trump koristi našu vojsku kao propagandu. To nije u redu", rekla je Medea Benjamin, suutemeljiteljica ženske mirovne skupine Code Pink.

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders kazao je da takve proslave organiziraju autoritarni čelnici, te da Trump uzima novac od poreznih obveznika "kako bi glorificirao sam sebe putem spektakla vojnih tenkova koji prolaze Washingtonom".

Drugi demokratski kandidat Joe Biden kazao je da je događaj osmišljen "kako bi zadovoljio njegov ego, a ne slavio američke ideale".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara