Trump pogledao u nebo pa zaključio: "Ja sam odabrani"

Trump pogledao u nebo pa zaključio: "Ja sam odabrani"
Screenshot: Bijela kuća

AMERIČKI predsjednik Donald Trump jučer je imao još jednu nevjerojatnu presicu pred Bijelom kućom.

Teško je uopće prepričati što je sve Trump pred Bijelom kućom izvalio, nabrojati koje sve lažne izjave je i ovog puta dao te objasniti zbog čega sve neki njegovi komentari ne priliče predsjedniku SAD-a.

No u bujici Trumpovih nefiltriranih misli, praćenih bukom upaljenog predsjedničkog helikoptera koji ga je čekao, jedna je izjava bila posebno nestvarna. "Ja sam odabrani."

Trump je to rekao dok je objašnjavao zašto vodi trgovinski rat protiv Kine. 

Trumpa je odabrao bog da se obračuna s Kinom?

"Tijekom posljednjih pet ili šest godina, Kina je zaradila 500 milijardi dolara. 500 milijardi dolara je izvučeno iz SAD-a. I ne samo to. Pogledajte krađu intelektualnog vlasništva. Dodajte to i još mnogo toga. Netko je to morao učiniti. Ja sam odabrani. Netko je to morao učiniti i stoga ću se ja boriti protiv Kine. Borit ću se protiv Kine u gospodarstvu", rekao je Trump. 

Trumpova izjava izazvala je, očekivano, nevjericu i ismijavanje u američkim medijima i na društvenim mrežama. "Ili Trump trola sve ili zaista misli da je poput boga", naslov je analize na CNN-u. "Ja sam odabrani. S hvalisanjem i uvredama, Trump postavlja novi standard nekoherentnosti", piše The Guardian.

A demokratski aktivist i voditelj podcasta Scott Dworkin zaista nije štedio riječi. "Trump je upravo pogledao u nebo i rekao: 'Ja sam odabrani.' Podsjetnik da je on potpuno lud i nesposoban za ured (predsjednika) na svaki način", napisao je na Twitteru uz hešteg "25. amandman sad", što je amandman američkog Ustava kojim se može smijeniti predsjednika ako se utvrdi da više nije u stanju obnašati svoju dužnost.

Osim toga, jedan od neprimjerenijih komentara bio je onaj o njegovom posjetu Danskoj koji je naprasno otkazao, uvrijeđen što je danska premijerka Matte Frederiksen njegov prijedlog za prodaju Grenlanda SAD-u nazvala "apsurdnim". 

Uvrijedio se jer je danskoj premijerki njegova ideja o prodaji Grenlanda apsurdna

"Mislim da je izjava premijerke bila gadna", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na manifestaciju ratnih veterana u Kentuckyju. "Bila je to neprimjerena izjava", dodao je.

Umjesto nazivanja ideje "apsurdnom", danska premijerka Mette Frederiksen mogla je jednostavno reći da njena zemlja nije zainteresirana za prodaju, rekao je američki predsjednik. Dakle, Trump je otkazao posjet zemlji saveznici, čije su se snage borile rame uz rame uz američke u Afganistanu nakon napada na Blizance, zbog toga što je njena premijerka dala do znanja da joj je ideja prodaje autonomnog, ali suverenog danskog teritorija u 21. stoljeću apsurdna.

Trump: Otići ću iz Bijele kuće za šest godina - ili 10, ili 14

Trump je, isto tako, još jednom sugerirao da možda neće otići iz Bijele kuće nakon dva predsjednička mandata, što je 22. amandmanom američkog Ustava određena granica. No dok je Trump prethodno uz ovu primjedbu odmah naglasio da se šali, ovog puta to nije rekao. 

"Za šest godina - ili možda deset ili četrnaest, zar ne - za šest godina, kad ne budem ovdje, The New York Times će bankrotirati vrlo brzo", rekao je, obrušavajući se još jednom na "pristrane" medije koji, na čemu već godinama inzistira, šire "lažne vijesti" o njemu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara