Trump pohvalio reakciju Sjeverne Koreje: "Produktivni su i srdačni"

Trump pohvalio reakciju Sjeverne Koreje: "Produktivni su i srdačni"
Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je pohvalio "produktivnu i srdačnu" reakciju Sjeverne Koreje koja je rekla da je i dalje spremna za dijalog s Washingtonom, unatoč otkazivanju summita američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika koji se očekivao s velikim nestrpljenjem.

>> ANALITIČARI Odgodom sastanka Trump je ojačao poziciju Kima

"Jako je dobra vijest da stiže srdačna i produktivna izjava Sjeverne Koreje", napisao je Trump na Twitteru, dan pošto je objavljeno njegovo pismo sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu u kojemu ga obavještava o otkazivanju susreta na vrhu planiranog za 12. lipnja u Singapuru i kritizira "neprijateljsko raspoloženje" režima u Pjongjangu.

"Vidjet ćemo uskoro kamo to vodi, nadam se prema trajnom miru i napretku", dodao je.

Odnos i dalje pun trzavica

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju susreta objavljenu istog dana kad je Sjeverna Koreja rekla da je "potpuno demontirala" svoj poligon za nuklearne pokuse.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, Kim Kye-gwan, ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktualnog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Washington traži "potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati". Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao sigurno pred, kako kaže, američkom agresijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara