Trump se izvukao iz blokade, potpisao je zakon koji su mu spasili demokrati

Trump se izvukao iz blokade, potpisao je zakon koji su mu spasili demokrati

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Donald Trump potpisao je prijedlog zakona o financiranju saveznih vladinih institucija do 23. ožujka i povećanju limita potrošnje u sljedeće dvije godine, čime je prekinuta kratkotrajna blokada vladinih institucija.

Prijedlog zakona usvojen je nešto prije u Senatu i preživio je pobunu 67 republikanaca u Zastupničkom domu zahvaljujući potpori nekih demokrata.

Trump je prijedlog zakona potpisao u petak ujutro po mjesnom vremenu, okončavši financijsku blokadu vladinih institucija koja je nastupila odmah nakon ponoći, dok je Kongres još raspravljao o proračunu. To je bila druga takva blokada ove godine.

Riječ je o petoj mjeri za privremeno financiranje savezne vlade za fiskalnu godinu koja je počela 1. listopada, a vrijedi do 23. ožujka.

Proračun je povećan za 300 milijarda dolara kako bi se udovoljilo zahtjevu povećanja troškova za obranu te javnu potrošnju tijekom dvije godine.

Pentagon dobiva 80 milijarda dolara povećanja za aktualnu proračunsku godinu za temeljne obrambene programe, što je 14 posto povećanja u odnosu na trenutno stanje i nadmašuje Trumpov zahtjev za 26 milijarda dolara. Neobrambeni programi dobili bi oko 60 milijarda dolara više od sadašnje svote. Te brojke bi se blago povećale za proračunsku godinu 2019. koja počinje 1. listopada.

Senatski dogovor sadrži skoro 90 milijarda dolara za pomoć Teksasu, Floridi i Portoriku koje je pogodio uragan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara