Trump prekinuo naoružavanje pobunjenika protiv Asada: "Putin će biti oduševljen"

Trump prekinuo naoružavanje pobunjenika protiv Asada: "Putin će biti oduševljen"
Foto: Hina
 
DONALD Trump je odlučio prekinuti financiranje sirijskih pobunjenika protiv predsjednika Bašara al-Asada nakon brojnih zahtjeva ruske vlade za ovim potezom, javljaju svjetski mediji.
 
Plan za obuku i naoružavanje pobunjenika započeo je 2013. tijekom Obamine administracije kako bi se izvršio pritisak na sirijskog vođu. Saudijska Arabija je pobunjenicima osigurala oružje i   financije, a CIA je predvodila vojnu obuku.
 
Pentagon uložio 500 milijuna dolara, a obučio pet boraca
 
CIA-in program također su financirali Katar, Jordan i Turska. Drugi program je nadzirao Pentagon, a cilj mu je bio obučiti pobunjenike za borbu protiv ISIS-a u Siriji. Taj je plan prekinut prošle godine 
nakon što je otkriveno da je, unatoč ulaganju više od 500 milijuna dolara i obučavanju 5000 pobunjenika, obučeno samo pet boraca.
 
The Washington Post je objavio da je odluka o prekidu CIA-inog programa donesena prije mjesec dana, nakon sastanka direktora CIA-e Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera.
 
Nakon sastanka Trumpa i Putina 7. srpnja tijekom samita G20 u Hamburgu SAD i Rusija su objavile prekid vatre u jugozapadnoj Siriji, a nedavno je objavljena vijest o njihovom tajnom razgovoru tijekom večere kasnije istoga dana.
 
"SAD sada imaju dvije opcije: Podržati ISIS ili Asada"
 
Direktor vojne i strateške istražne skupine GlobalSecurity.Org John Pike je izjavio da je CIA-in program bio jedan od najvećih programa financiranja strane vojske u njenoj povijesti, dok je Pentagonov program bio "ogroman neuspjeh".
 
"Mislim da će Putin biti oduševljen ovim potezom. Sada SAD imaju dvije opcije, podržati ISIS ili podržati Asada", izjavio je Pike za Independent. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara