Trump raspustio gospodarsko vijeće, odrekli ga se direktori Walmarta, Intela, Mercka...

Trump raspustio gospodarsko vijeće, odrekli ga se direktori Walmarta, Intela, Mercka...

Foto: Getty Images

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump bio je prisiljen raspustiti svoja savjetodavna vijeća korporativnih lidera nakon što su njihovi članovi odlučili da neće nastaviti s radom zbog neslaganja s Trumpovim relativiziranjem ekstremno desničarskih prosvjeda ovog vikenda.

Trump je danas na Twitteru objavio da raspušta Američko industrijsko vijeće i Forum za strategiju i politiku nakon što su direktori masovno pobunili zbog njegove bizarne jučerašnje konferencije na kojoj je izjednačio bijele nacionaliste i antifašističke protuprosvjednika iz Charlottesvillea, gdje je u neredima poginulo troje ljudi, a deseci su ozlijeđeni.

 

 

Direktori sami prvi odlučili raspustiti vijeće

Ti su direktori ranije tijekom dana već sami odlučili raspustiti vijeća u kojima su sudjelovali. Sve je počelo kad je jutros direktor Blackstone grupe i jedan od Trumpovih najbližih savjetnika iz poslovnog svijeta Stephen Schwarzman organizirao konferencijski poziv s ostalim članovima Foruma za strategiju i politiku. Među članovima foruma su bili Ginni Rometty iz IBM-a, Laurence Fink iz BlackRocka i Rich Lesser iz Boston Consulting grupe.

Forum je u priopćenju objasnio razloge svog raspuštanja: "Netolerancija, rasizam i nasilje nemaju apsolutno nikakvog mjesta u ovoj zemlji i uvreda su temeljnim američkim vrijednostima. Mi vjerujemo da je debata oko sudjelovanja na forumu postala odvlačenje pažnje od naše dobronamjerne i iskrene želje da pomognemo u vitalnoj političkoj diskusiji o tome kako popraviti živote svakodnevnih Amerikanaca. S obzirom na to, predsjednik i mi smo odlučili raspustiti forum."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi ostavku dao Afroamerikanac na čelu Mercka

Pobuna u Američkom industrijskom vijeću počela je još u ponedjeljak, kad je direktor farmaceutske tvrtke Merck, Kenneth Frazier, dao ostavku na mjesto u vijeću. "Američki lideri moraju poštovati naše fundamentalne vrijednosti jasno odbacujući izraze mržnje, šovinizma i grupne nadmoći, koje su u suprotnosti s američkim idealom da su svi ljudi stvoreni jednaki. Kao direktor Mercka i zbog svoje osobne savjesti, osjećam da se moram zauzeti protiv netolerancije i ekstremizma"; napisao je u svom priopćenju Frazier, inače Afroamerikanac. Trump je na to napao Merck zbog navodnog napuhivanja cijena lijekova i odvlačenja poslova iz zemlje.

 

 

No u ponedjeljak navečer ostavku su dali i direktori Intela i Under Armour, u utorak su ih slijedila trojica lidera radničkih i neprofitnih poslovnih organizacija, a danas ujutro su im se pridružili direktori 3M i Campbell Soup. "Rasizam i ubojstvo su nedvosmisleni, odvratni i nisu usporedivi ni s čim drugim što se dogodilo u Charlottesvilleu. Vjerujem da je predsjednik trebao biti - i još uvijek treba biti - nedvosmislen po tom pitanju", objasnila je direktorica Campbell Soupa Denise Morrison. Kritikama se pridružio i direktor Johnson&Johnsona, Alex Gorsky.

Trumpovi korporativni savjetnici ostali su uz njega ranije kada je donosio odluke kojima su se oštro protivili, poput odredbi o zabrani imigracije iz određenih zemalja i izlasku iz Pariškog sporazuma o klimi, što pokazuje koliko je situacija ovog puta ozbiljna. Raspuštanje vijeća još je veći neuspjeh s obzirom na Trumpovu reputaciju uspješnog biznismena. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara