Trump: Saudijski princ kaže da nije znao ništa o ubojstvu novinara

Trump: Saudijski princ kaže da nije znao ništa o ubojstvu novinara
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da mu je saudijski princ prijestolonasljednik kazao kako nije znao što se događalo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je nestali novinar Jamal Khashoggi zadnji put viđen.

"Upravo sam razgovarao s princem prijestolonasljednikom Saudijske Arabije koji u cijelosti odbija bilo kakve spoznaje o onome što se događalo u konzulatu u Turskoj", napisao je Trump na Twitteru, misleći na Mohammeda bin Salmana.

Trump poslao Pompea u Rijad 

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar Bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski dužnosnici sumnjaju da je tamo ubijen i da mu je tijelo uklonjeno, što Saudijci odbacuju. 

Trump je poslao državnog tajnika Mikea Pompea u Rijad kako bi razgovarao o nestanku Khashoggija s vođama Saudijske Arabije, koja je desetljećima američki saveznik protiv Irana.

Trump je na Twitteru napisao da je princ bio s Pompeom tijekom telefonskog razgovora s predsjednikom te rekao kako je "već pokrenuo, uz namjeru brzog proširenja, punu i cjelovitu istragu te stvari. Odgovori će početi pristizati ubrzo".

Ništa od priznanja?

Američki su mediji u ponedjeljak objavljivali da će Saudijska Arabija priznati kako je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja.

Turske vlasti kazale su prethodno da imaju audiosnimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Slučaj Jamala Khashoggija predstavlja dilemu za Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje. Saudijska Arabija je vodeći izvoznik nafte, troši velike svote na kupovinu zapadnjačkog oružja te je glavni saveznik sunitskih muslimana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara