Trump: Sjeverna Koreja više nije nuklearna prijetnja

Trump: Sjeverna Koreja više nije nuklearna prijetnja
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump vratio se iz Singapura, gdje se prvi put susreo sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom. Odmah po slijetanju, Trump je na Twitteru objavio da ta zemlja više nije nuklearna prijetnja.

>> Analiza: Nevjerojatna taktička pobjeda Kim Jong-una

>> Što dalje?

"Upravo sam sletio - dug put, ali svi se sad mogu osjećati mnogo sigurnije nego na dan kad sam preuzeo ured (predsjednika). Više nema nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje. Sastanak s Kim Jong-unom bilo je zanimljivo i vrlo pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima veliki potencijal za budućnost!", napisao je Trump u svom tvitu.

 

 


Trump: "Mirno spavajte večeras!"

"Prije nego što sam preuzeo ured, ljudi su pretpostavljali da idemo u rat sa Sjevernom Korejom. Predsjednik Obama rekao je da je Sjeverna Koreja naš najveći i najopasniji problem. Ne više - mirno spavajte večeras!" poručio je Trump Amerikancima. 

 

 

Nije, doduše, jasno na čemu Trump temelji svoj optimizam i samouvjerenost, s obzirom na to da je deklaracija koju je potpisao s Kimom izuzetno štura i neodređena. U njoj, naime, stoji kako se, "u skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24. travnja, Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka". 

Međutim, Kimov režim se pritom nije formalno obvezao ni na kakve vremenske rokove niti konkretizirao kako će točno izgledati dotična denuklearizacija. 

Kad će Kim početi uništavati nuklearni arsenal? 

Pjongjang je zaista prekinuo testiranje nuklearnog oružja i balističkih projektila sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, ali i dalje nije poznato kada će početi, a kamoli kada će završiti s uništenjem postojećeg nuklearnog arsenala i postrojenja za njegovu izradu. 

Nije poznato ni kako će točno izgledati međunarodna kontrola i verifikacija tog procesa, odnosno kako će SAD i međunarodna zajednica osigurati da on zaista bude provede u cijelosti. 

Unatoč tome, Trump je slavodobitno proglasio prijetnju, zbog koje je još prošle godine zaprijetio Kimovu režimu "vatrom i bijesom kakav svijet još nije vidio", gotovom, a svojim građanima poručio da mirno spavaju. Jedno je sigurno - Kim i danas ima isti onaj nuklearni arsenal koji je imao jučer ili prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara