Trump tvrdi da uragan u Portoriku nije ubio 3000 ljudi: Bio sam tamo, to je laž

Trump tvrdi da uragan u Portoriku nije ubio 3000 ljudi: Bio sam tamo, to je laž
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je osporio službeni broj od 3000 žrtava u Portoriku u prošlogodišnjem uraganu Marija, zbog čega je izazvao kritike načina na koji je njegova administracija reagirala na katastrofu dok se novi uragan približava jugozapadu SAD-a. 

Republikanski predsjednik nastavio je optuživati demokrate da povećavaju broj žrtava kako bi ga prikazali lošim, no nije naveo dokaze.

Službeni broj žrtava u Portoriku od uragana Marije, najjače oluje koja je pogodila karipski otok u gotovo sto godina, povećan je prošli mjesec sa 64 na gotovo 3000, temeljeno na studiji koju je naručio guverner američkog teritorija.

Trump je u tvitu napisao da u oluji nije poginulo 3000 ljudi. 

"Kad sam odlazio s otoka, NAKON što ga je pogodila oluja, bilo je sveukupno 6 do 18 mrtvih. Poslije nije bilo mnogo više. Zatim, puno kasnije, počelo se izvještavati o zaista velikim brojkama, poput 3000", napisao je Trump na Twitteru.

Tvitovi su izazvali bijes gradonačelnice San Juana Carmen Yulin Cruz, koja je oštro kritizirala reakciju predsjednika i njegove administracije na oluju koja je razorila američki teritorij.

"Ovako izgleda nijekanje nakon nemara: Gospodine predsjedniče, u stvarnom svijetu ljudi su umirali pred vašim očima. NEDOSTATAK VAŠEG POŠTOVANJA JE UŽASAN!", napisala je na Twitteru.

Izvješće o Portoriku navodi broj od 2975 smrtnih žrtava koje bi mogle biti povezane izravno ili neizravno s uraganom Marijom, od početka oluje u rujnu 2017. do sredine veljače ove godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara