Trump unatoč brutalnom ubojstvu novinara slavi Saudijsku Arabiju: "Hvala im!"

Trump unatoč brutalnom ubojstvu novinara slavi Saudijsku Arabiju: "Hvala im!"
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pohvalio je u srijedu Saudijsku Arabiju jer je pomogla sniziti cijene nafte, iako raste pritisak na Sjedinjene Države da oštrijim sankcijama kazni svoju saveznicu zato što je u njezinu konzulatu brutalno ubijen saudijski novinar koji je kritizirao vlasti svoje zemlje. 

Američki predsjednik na Twitteru je zahvalio Rijadu za sniženje cijene nafte i pozvao na dodatno sniženje radi poticanja rasta američkog i svjetskoga gospodarstva.

Trump je opetovano kritizirao rast cijena nafte kao i Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) zbog njihove proizvodnje te je pritiskao Saudijsku Arabiju, koja je najveći proizvođač, da učini nešto s tim u vezi.  

"Uživam, hvala Saudijskoj Arabiji!"

"Cijene nafte padaju. Sjajno! Kako veliko smanjenje poreza za Ameriku i svijet. Uživam! Hvala Saudijskoj Arabiji, no idemo sada niže!" napisao je Trump.

Na američkom se tržištu barelom u srijedu trgovalo po cijeni od 54,44 dolara.

Trumpov tvit objavljen je dva tjedna prije ključnog sastanka OPEC-a na kojem se očekuje da će ta organizacija smanjiti proizvodnju strahujući od prekomjerne opskrbe, i to samo nekoliko mjeseci nakon što je odlučila povećati je.

Upućeni su izvori kazali da bi OPEC, Rusija i drugi neovisni proizvođači na redovitom sastanku kartela u Beču 6. prosinca mogli smanjiti proizvodnju za milijun do 1,4 milijuna barela na dan.

Brent je pao s rekordnih 86,74 dolara u listopadu na 61,71 u utorak, što je najniža cijena od prosinca 2017. 

U utorak je Trump obećao ostati "vjeran partner" Saudijske Arabije unatoč tome što je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman možda znao za plan ubojstva novinara Jamala Khashoggija zbog čega je ta zemlja pod velikim pritiskom i kritikama.

Američka obavještajna agencija CIA vjeruje da je Khashoggijevu smrt izravno naredio sam prijestolonasljednik, pravi vladar te zemlje.

Trump neće otkazati prodaju oružja Saudijcima, kaže da bi to bio "glup potez"

SAD je uveo sankcije za 17 Saudijaca upletenih u ubojstvo Khashoggija, no američki kongresnici, a među njima su i neki republikanci kojima pripada i Trump, zagovaraju oštrije sankcije Saudijskoj Arabiji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je branio stajalište svog predsjednika rekavši da je pod sankcijama već 17 Saudijaca te da je Rijad odlučujući saveznik SAD-a u borbi protiv Irana koji je za Washington glavni izvor zla u regiji.

"Ne dijele sve zemlje naše vrijednosti", rekao je Pompeo za radiopostaju KQAM pa objasnio: "Naša je misija skrbiti za sigurnost američkog naroda."

Trump je uz to poručio da neće otkazati sporazume o prodaji oružja toj monarhiji. To bi po njegovoj ocjeni bio "glup" potez koji bi samo išao na ruku Rusiji i Kini, američkim konkurentima na tržištu prodaje oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara