Trump uvodi nove sankcije Iranu: "Mogle bi potrajati godinama"

Trump uvodi nove sankcije Iranu: "Mogle bi potrajati godinama"
Foto: EPA

KAKO javljaju novinske agencije, američki predsjednik Donald Trump je najavio kako će Iranu uvesti nove, oštrije sankcije koje će ih jako pogoditi.

Trump je rekao kako će sankcije pogoditi Iran i kako bi mogle trajati godinama.

Potpisao izvršnu uredbu

On je danas potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta. 

Trump je prvo poručio novinarima da su sankcije, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, odgovor na rušenje američkog drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje. 

Vrhovni vođa odgovoran je za "neprijateljsko ponašanje režima", ustvrdio je Trump. 

"Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu", rekao je Trump. 

Teheran traži micanje sankcija da bi počeli pregovori

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i njegovih aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije. 

Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice.

One su "snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije", ustvrdio je Trump te istaknuo "Nastavit ćemo vršiti pritisak na Teheran dok režim ne odustane od opasnih aktivnosti".

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje. 
I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija dpa.

Sankcijama blokirali desetke milijardi dolara

Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije, rekao je Mnuchin.

Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu. 

U ponedjeljak je Iran objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni, u vrijeme kada Washington pokušava osigurati podršku Bliskog istoka i Europe da se zauzme čvrst stav prema Iranu.

Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još od prošle godine, kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

Trump je jutros bio aktivan na Twitteru

"Nema nuklearnog oružja, nema potpore terorizmu”, poručio je.

U nizu jutarnjih tvitova Trump je, pošto je u posljednji trenutak odustao od zračnih napada na mete u Iranu zbog rušenja američkog drona, istaknuo da zaštita navigacijskih putova u Zaljevu za njega nije prioritet.

"Ne moramo čak biti ondje jer su Sjedinjene Države sada daleko prvi proizvođač energije na svijetu!" kazao je, rezimirajući "jako jednostavne" zahtjeve Washingtona prema Teheranu: "Nema nuklearnog oružja, nema potpore terorizmu!" prenosi afp.
Pozvao je druge zemlje uvoznice nafte da preuzmu vodeću ulogu.

“Sve bi zemlje trebale štititi svoje brodove”

Istaknuo je da 91 posto kineskog uvoza nafte prolazi kroz Hormuški tjesnac i 62 posto japanskog, a u jednakoj situaciji su i mnoge druge zemlje. "Zašto (već godinama) štitimo te navigacijske putove bez i najmanje naknade?"

"Sve bi te zemlje trebale štititi vlastite brodove u tom oduvijek opasnom prolazu", dodao je.

U međuvremenu je Moskva poručila da su nove američke sankcije Iranu nezakonite i da će na njih odgovoriti, prenosi Reuters pozivajući se na ruske agencije. 

Rusija i njezini partneri poduzet će korake da se suprotstave novim sankcijama protiv Irana koje je Washington najavio, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, ne preciziravši točno što.

Dodao je da će uvođenje novih sankcija povećati napetosti te da bi Washington umjesto toga trebao težiti dijalogu s Teheranom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara