VIDEO Trumpa napali zbog promicanja rasizma: Izjednačio neonaciste i antifašiste u Charlottesvilleu

VIDEO Trumpa napali zbog promicanja rasizma: Izjednačio neonaciste i antifašiste u Charlottesvilleu
Foto: Hina
 
NAKON pokušaja da smiri situaciju nakon sukoba u Charlottesvilleu, Donald Trump je u utorak opet podigao prašinu rekavši da krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti "na objema stranama".
 
Na kaotičnoj tiskovnoj konferenciji u Trumpovu neboderu u New Yorku, američki predsjednik je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u tom gradiću u Virginiji i prosvjednike koji su došli izraziti negodovanje zbog njihova okupljanja.
 
Ta izjava odudara od službene izjave koju je u ponedjeljak dao u Bijeloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo "rasističko nasilje".
 
 
"Krivce treba tražiti na objema stranama"
 
Tridesetdvogodišnja žena poginula je u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields (20) namjerno zaletio automobilom u protuprosvjednike.
 
Stojeći pred pozlaćenim dizalima u svom neboderu na Manhattanu, američki predsjednik je na početku rekao da je njegova prva izjava u subotu bila štura jer nije imao dovoljno informacija.
 
"Kada dajem izjavu, volim biti korektan. Želim činjenice. A događaji su se tek bili zbili", rekao je opravdavajući svoju reakciju u dva navrata. No, pošto su ga zasuli pitanjima, Trump je htio opravdati svoju prvu reakciju: "Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama", istaknuo je.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nitko ne želi reći da je i druga strana bila nasilna"
 
"Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali skupinu koja je bila agresivna. S druge ste imali skupinu koja je isto tako bila veoma nasilna. To nitko ne želi reći. Što reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li oni dio krivnje? Imaju li problem? Mislim da imaju", rekao je.
 
"Osudio sam neonaciste. No svi koji su bili ondje nisu bili neonacisti ni bjelački rasisti, daleko od toga", dodao je, opetujući da je to bio "užasan dan". Trump je iskoristio priliku da stane u obranu Stevea Bannona, svog spornog strateškog savjetnika, prvaka američke alternativne desnice.
 
"Volim Bannona, prijatelj mi je, dobar je čovjek, nije rasist"
 
"Volim Bannona, prijatelj mi je (...) dobar je čovjek, nije rasist", istaknuo je, dajući do znanja da njegov odlazak, o kojemu se već danima špekulira, nije isključen. "Vidjet ćemo što će biti s Bannonom", rekao je kratko.
 
Po pisanju New York Timesa, moćni medijski magnat Rupert Murdoch, osnivač mreže Fox News, nedavno je zatražio od Trumpa da smijeni svog savjetnika.
 
"Donald Trump promiče rasnu mržnju"
 
Korisnici društvenih medija su nakon Trumpovog izjednačavanja neonacista i antifašista u Charlottesvileu optužili predsjednika za rasizam. Američki košarkaš LeBron James na Twitteru je objavio da "Trump vraća u modu rasnu mržnju, koje je uvijek bilo u SAD-u".
 
Drugi su pisali da je zbog nove izjave "jasno na čijoj je zapravo strani Donald Trump". Bijeli supremacisti su pozdravili predsjednikovu izjavu kao "osudu ljevičarskog terorizma".
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara