Trump zabranio Amerikancima krstarenje na Kubu

Trump zabranio Amerikancima krstarenje na Kubu
Foto: EPA

TRUMPOVA administracija danas je uvela nova stroga ograničenja za putovanja američkih državljana na Kubu, uključujući i kruzerima, u nastojanju da prisili komunističku otočnu državu da prestane podupirati venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Jačanje američkog embarga tom najvećem karipskom otoku dodatno će naštetiti ionako slabašnom kubanskom gospodarstvu, ali će pogoditi i američke turističke agencije koje su počele poslovati s Kubom u vrijeme zatopljavanja odnosa u mandatu predsjednika Baracka Obame.

State Department je priopćio da se ukidaju grupna edukacijska putovanja, što je dosad bila iznimka generalne zabrane putovanja na Kubu.

SAD više neće dopuštati posjet Kubi putničkim i rekreacijskim plovilima, uključujući kruzere i jahte, te privatnim i korporativnim zrakoplovima, stoji u priopćenju.

"Napad na međunarodno pravo"

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigez na Twitteru je ocijenio da se radi o "napadu na međunarodno pravo" i da je embargo glavna prepreka razvoju Kube pa se njime krše ljudska prava Kubanaca.

Putovanja Amerikanaca na Kubu doživjela su procvat posljednjih godina pošto je Obama ublažio restrikcije, omogućivši ponovnu uspostavu komercijalnih zračnih linija i krstarenja.

Nakon Kanađana, Amerikanci su najbrojniji strani gosti na Kubi i većina ih dolazi kruzerima.

Prema podacima kubanske vlade, 257.500 američkih građana, isključujući one kubanskog porijekla, posjetilo je Kubu od siječnja do kraja ožujka, od toga 55% na brodovima za krstarenje.

"On misli da mi ovdje dolazimo samo kao turisti, ali ovdje i puno toga naučimo. To je smiješno, više nećemo moći ondje putovati", rekla je Cheryl Kilar (68), koja je posjetila Kubu.

"Kuba je jedina zemlja u koju ne možemo ići. Možemo putovati u Rusiju, ali iz nekog razloga Trump ima nešto protiv Kube", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara