Trump zaprijetio da bi blokada vlade mogla trajati godinama

Trump zaprijetio da bi blokada vlade mogla trajati godinama
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i čelnici demokrata nisu se danas uspjeli dogovoriti oko deblokade vlade i nastavili su se svađati oko Trumpova zahtjeva da se u proračunu osigura pet milijardi dolara za gradnju zida na granici s Meksikom, izjavili su zastupnici.

Dvoje demokratskih kongresnika nakon sastanka u Bijeloj kući nije potvrdilo nikakve znakove napretka u pregovorima s Trumpom, a jedan je čak rekao da je predsjednik prijetio blokadom od "nekoliko mjeseci pa i godina" ako mu se ne dodijele sredstva za zid.

Trump priznao da je zaprijetio višegodišnjom blokadom vlade

Trump je sastanak ocijenio produktivnim, a predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi nazvala ga je na trenutke svadljivim.

"Svi želimo isto, deblokirati vladu", rekao je Trump. No potom je nakon novinarskog pitanja potvrdio da je zaprijetio da će, bude li potrebno, savezne agencije držati zatvorenima godinama.

"Da, jesam, apsolutno sam to rekao", kazao je Trump u ružičnjaku Bijele kuće. "Nadam se da do toga neće doći, ali ja sam spreman", istaknuo je.

"Predsjedniku smo rekli da želimo deblokadu financiranja vlade. No on se usprotivio. Zapravo, rekao je da će je držati zatvorenom jako dugo, mjesece, pa čak i godine", izjavio je čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer.

"Dugačak i na trenutke svadljiv sastanak s predsjednikom"

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od tih tijela ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće.

"Upravo smo završili dugačak i na trenutke svadljiv sastanak s predsjednikom", rekla je Pelosi novinarima. "Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore", dodala je.

Bio je to prvi sastanak Trumpa i demokratskih čelnika otkako je ta stranka ovoga tjedna preuzela Kongres nakon pobjede na izborima u studenome.

Trump, koji za gradnju zida želi pet milijardi dolara, rekao je kako je potrebno zaustaviti nezakonite migracije i trgovinu drogom preko granice. Kada se kandidirao za predsjednika 2016., Trump se zakleo da će zid platiti Meksiko, koji je odbio takvu ponudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara