Trump zbog Izraela prijeti Palestincima: "Ovi napadi donijet će vam samo patnje"

Trump zbog Izraela prijeti Palestincima: "Ovi napadi donijet će vam samo patnje"
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump upozorio je Palestince da se okane mogućih daljnjih napada na Izrael nakon najozbiljnijeg izbijanja sukoba između dviju strana od rata u Pojasu Gaze 2014. godine.

"Narodu Gaze - ovi teroristički napadi protiv Izraela donijet će vam samo patnje. ZAUSTAVITE nasilje i radite na postizanju mira - to se može dogoditi", napisao je Trump na Twitteru kasno u nedjelju.

"Podupiremo Izrael 100 posto u obrani njegovih građana", dodao je.

Hamas postavio uvjete za prekid vatre

Skupina Hamas, koja upravlja Gazom, objavila je nešto ranije da je spremna na novi prekid vatre s Izraelom, ako se ispune određeni uvjeti.

Vođa Hamasa Ismail Hanija kazao je da bi novo primirje bilo moguće ako se i Izrael obveže na prekid vatre. Također je upozorio i da će se sukob nastaviti ako Izrael ne prekine desetogodišnju blokadu Pojasa Gaze.

U međuvremenu su palestinski dužnosnici objavili da je sporazum s Izraelom o prekidu vatre, kojem je posredovala egipatska strana, postignut tijekom noći na ponedjeljak. 

Sukob je eskalirao tijekom vikenda, kada je izraelska vojska napala više od 250 ciljeva u Gazi kao odgovor na raketne napade Palestinaca.

Ispalili preko 450 raketa na izraelska sela i gradove

Izraelski i palestinski izvori objavili su da je četvero civila poginulo u napadima na Izrael u nedjelju, kao i 19 Palestinaca u Pojasu Gaze u protunapadima izraelske vojske.

Hamas i Islamski džihad od subote su ispalili više od 450 raketa na izraelska sela i gradove, priopćila je vojska koja je odgovorila tenkovskim granatama i zračnim udarima na mete u Gazi. 

Hamas optužuje Izrael da odgađa primjenu sporazuma postignutog uz posredovanje Egipta o okončanju nasilja i ublažavanju blokade Gaze.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara