Trump želi rekordnih 750 milijardi dolara za vojsku

Trump želi rekordnih 750 milijardi dolara za vojsku
Foto: FaH/EPA

KABINET američkog predsjednika Donalda Trumpa uputit će zahtjev Kongresu da vojni proračun za 2019. godinu iznosi 750 milijardi dolara. Radi se o rekordnom proračunu i povećanju za 50 milijardi dolara u odnosu na prijašnju najavu. 

Reuters je tu informaciju prenio od neimenovanog vladinog dužnosnika, navodeći u izvještaju da se radi o Trumpovom prijedlogu povećanja potrošnje za vojsku, upravo u vrijeme dok se planiraju uštede u drugim dijelovima vlade. 

Golemo povećanje za vojsku unatoč rekordnom deficitu

Trump, koji je suočen s najvećim deficitom proračuna u posljednjih šest godina, rekao je svom kabinetu ranije ove godine da smisli prijedloge ušteda od 5 posto u svim vladinim agencijama, ali je sugerirao da se ne dira u vojsku.

Ipak, 750 milijardi dolara je više od 700 milijardi, koliko je Trump spomenuo u listopadu ove godine. Čak više i od 733 milijardi, iznosa koji je Pentagon očekivao tek u 2020. godini.

Vladin dužnosnik, koji je za Reuters progovorio pod uvjetom anonimnosti, opisao je kako je ministar obrane James Mattis razgovarao s Trumpom o proračunu posljednjih dana. Tijekom tog razgovora, ministar obrane je predsjedniku naglasio da postoje rizici od neograničenog trošenja na obranu.

No dužnosnik je naveo kako je tijekom spomenutog razgovora bilo jasno da Trump želi "ubrzati napredak koji je njegova administracija napravila u obnovi vojske".

Trump prije tjedan dana govorio drugačije: Utrka u naoružanju je izvan kontrole

Sjedinjene Američke Države su prve na svijetu po potrošnji na vojsku. Proračun se udvostručio od 2000. do 2016. godine, kada je iznosio oko 600 milijardi dolara. Potom je u 2017. godini povećan na 610 milijardi, a u 2018. se vojna potrošnja popela na 716 milijardi. 

Predsjednik Trump je prije samo tjedan dana vojnu potrošnju ove godine nazvao "ludom" te Kinu i Rusiju pozvao na razgovore oko "zaustavljanja nekontrolirane utrke u naoružanju". Tada su mediji izvještavali kako je njegov tvit zaokret u dosadašnjim stavovima oko povećanja vojnog proračuna.

No prema posljednjem izvještaju Reutersa, ipak je odlučio dodatno povisiti ionako rekordan prijedlog vojnog proračuna.

Podsjetimo, Kina je na drugom mjestu u svijetu po potrošnji na oružje, s 228 milijardi dolara u 2017. godini. 

Potom je s tri puta manje novca za vojsku slijedi Saudijska Arabija pa tek onda Rusija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara