Trumpov čovjek o ubojstvu Khashoggija: Saudijska Arabija je naš važan saveznik

Trumpov čovjek o ubojstvu Khashoggija: Saudijska Arabija je naš važan saveznik
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo branio je način na koji se Trumpova administracija odnosi prema ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ističući važnost Saudijske Arabije kao važnog američkog saveznika protiv Irana.

Pompeo je ponovio kako nema konkretnog dokaza koji povezuje saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubojstvom Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu, unatoč procjeni CIA-e kako je vjerojatno on naručio ubojstvo.

Direktorica CIA-e Gina Haspel u srijedu je o ubojstvu izvijestila članove Zastupničkog doma Kongresa, a ranije i senatore.

Upitan o nalazu CIA-e, Pompeo je ne navodeći pojedinosti rekao da dio nalaza nije točan.

"Oni još na tome rade. Mozaik u vezi ubojstva Khashoggija se još slaže", rekao je državni tajnik televiziji Fox News.

Istaknuo je da dokaz koji Bin Salmana izravno povezuje s ubojstvom "još nije dostupan".

Pompeo odbija reći da saudijski princ stoji iza ubojstva

Pompeo je u nekoliko navrata odbio reći vjeruje li osobno da princ stoji iza ubojstva.

Dvojica republikanskih senatora su u utorak, nakon što su informirani o zaključcima CIA-e, rekli da nema nikakve sumnje da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo Khashoggija.

To stajalište izravno proturječi predsjedniku Donaldu Trumpu koji je izjavio da obavještajna služba nije našla nikakav siguran dokaz.

Nalaz CIA-e proturječi i tvrdnjama saudijske monarhije da Bin Salman nema nikakve veze s ubojstvom.

SAD je prošloga mjeseca uveo financijske sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika, ali nije poduzeo nikakve akcije koje bi mogle utjecati na skupe ugovore sa Saudijskom Arabijom o kupnji američkog oružja koje Trump silno želi sačuvati.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta koji je kritizirao saudijsku vladu i njezina de facto čelnika prijestolonasljednika bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara