Trumpov savjetnik: Trudeau je izdao Trumpa i Ameriku, zabio nam je nož u leđa

Trumpov savjetnik: Trudeau je izdao Trumpa i Ameriku, zabio nam je nož u leđa
Screenshot: CNN

VISOKI savjetnik Bijele kuće za trgovinu optužio je kanadskog premijera Justina Trudeaua da je izdao američkog predsjednika Donalda Trumpa svojim izjavama o američkoj trgovinskoj politici.

Larry Kudlow, čelnik Nacionalnog odbora za gospodarstvo, prozvao je kanadskog premijera "amaterom" zbog konferencije za medije održane nakon što je Trump u subotu napustio skup država G7.

Trudeauove izjave su potaknule Trumpa da povuče Sjedinjene Države iz zajedničke izjave G7 kojom je postignut krhki konsenzus o trgovinskom sporu između Washingtona i saveznika, rekao je Kudlow.

"Održao je konferenciju za medije i rekao da SAD vrijeđa. Rekao je da se Kanada treba izboriti za sebe. On tvrdi da smo mi izvor problema s carinama. Neistinito u tome je ovo - oni imaju ogromne carine", istaknuo je savjetnik u CNN-ovoj emisiji "State of the Union". 

"Zapravo nam je zabio nož u leđa", zaključio je Kudlow.

Trudeau je na konferenciji najavio da će Kanada idućeg mjeseca donijeti mjere odgovora na Trumpovu odluku uvođenja carina na čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i Europske unije. 

Te su izjave, dane nakon što je Trump krenuo na put prema Singapuru gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, naljutile američkog predsjednika koji je napao Trudeaua na Twitteru. 

"Premijer Kanade Justin Trudeau ponašao se tako blago tijekom naših G7 sastanaka da bi nakon što sam otišao rekao da su 'američke carine pomalo uvredljive' i da 'se njime neće manipulirati'. Jako neiskreno i nemoćno. Naše carine su odgovor na njegovih 270 posto na mliječne proizvode!" napisao je Trump.

Kudlow je dodao kako je predsjednik u dobroj vjeri pregovarao o zajedničkoj izjavi s drugim članovima G7 da bi ga potom Trudeau napao. "To je izdaja", zaključio je savjetnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara