Trumpov savjetnik za gospodarstvo: SAD i Kina blizu su trgovinskog sporazuma

Trumpov savjetnik za gospodarstvo: SAD i Kina blizu su trgovinskog sporazuma
Foto: EPA

SAD I KINA su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je jučer savjetnik Bijele kuće za gospodarstvo Larry Kudlow, istaknuvši kako su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku 16 mjeseci dugog trgovinskog rata.

Kudlow je kazao kako pregovarači dviju najvećih svjetskih ekonomija komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor.

"Približavamo se dogovoru", rekao je u Washingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, "što nije uvijek bio slučaj".

SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao financijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najnižu razinu od krize iz 2007. i 2008. godine.

Trump najavio nove carine ako dogovor propadne

Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije diljem svijeta. Već se činilo da će se dogovor postići u svibnju, no to je propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma.

Kudlowova izjava mogla bi smiriti zabrinutost tržišta koja se ponovno pojačala ovaj tjedan nakon izvještaja o navodnom zastoju u pregovorima. Nisu pomogle ni najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao uvesti nove carine ako se ne postigne dogovor.

Kudlow je u Washingtonu izrazio optimizam i istaknuo da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Trump se nadao da će "prva faza" dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, no Santiago je povukao svoje domaćinstvo.

Kudlow je otkrio da se Bijela kuća i dalje nada dogovoru u tom razdoblju. Našalio se da želi da se sporazum potpiše u njegovom uredu, na drugom katu Bijele kuće.

"Ne volim putovati", poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara