Trumpova administracija objavila: "Klimatske promjene su stvarne i uzrokuje ih čovjek"

Trumpova administracija objavila: "Klimatske promjene su stvarne i uzrokuje ih čovjek"
Foto: FAH
 
TRUMPOVA administracija objavila je opsežno izvješće o klimatskim promjenama, u kojem stoji da se Zemlja zbog ljudske aktivnosti zagrijava zabrinjavajućom brzinom.
 
Istraživanje je pokazalo da Zemlja prolazi kroz "najtopliji period u povijesti moderne civilizacije", a najveći uzrok je sve veća količina ugljikovog dioksida u atmosferi. Rezultate istraživanja je objavio Američki program za istraživanje globalnih promjena (USGCRP), koji svake četiri godine Kongresu podnosi izvješće o klimatskim promjenama.
 
Trump povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma
 
Glavni zaključak izvješća je da je za klimatske promjene kriva djelatnost čovjeka. Ovaj zaključak je protivan izjavama američkog predsjednika i mnogih članova njegove administracije, od kojih su neki negirali znanstvene dokaze za klimatske promjene. 
 
Trump je u lipnju najavio svoju odluku da će povući SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, čiji cilj je među ostalim smanjenje emisije ugljikovog dioksida. Trump je naveo da će zbog Pariškog sporazuma "američka industrija biti u nepravednom položaju, da će se gubiti poslovi, oslabiti američka nacionalna suverenost, a država biti postavljena u trajno nepovoljan položaj u odnosu na druge države u svijetu".
 
Ovu odluku potvrdio je početkom kolovoza State Department, koji je službeno obavijestio UN da se SAD povlači iz sporazuma o klimi. Unatoč protivljenju međunarodne zajednice, Trumpov savjetnik je krajem rujna ponovio da će ostvariti svoju namjeru. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara