Trumpova blokada vlade najdulja je u povijesti. I još će potrajati

Trumpova blokada vlade najdulja je u povijesti. I još će potrajati
Foto: EPA

DJELOMIČNA obustava rada američke državne uprave zbog spora predsjednika Donalda Trumpa i demokrata oko proračuna ušla je u subotu u 22. dan i tako postala najdulja u američkoj povijesti.

Nema naznaka raspleta krize koja je rezultirala zatvaranjem muzeja i nacionalnih parkova i za stotine tisuća službenika znači neplaćeno odsustvo s posla ili rad bez plaće.

Zastupnici američkog Kongresa napustili su Washington tijekom vikenda i nema naznaka da će doći do skorog susreta republikanaca i demokrata s predsjednikom Trumpom kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize.

U subotu je obustava rada postala najdulja u povijesti nadmašujući onu iz 1995./96.

Trump želi zid na granici. I ne odustaje

U središtu spora je Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku koji demokrati ne žele ispuniti.

Trump tvrdi da je takav zid potreban kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost, a demokrati ga odbijaju financirati tvrdeći da se radi o razbacivanju novca poreznih obveznika na neučinkovitu mjeru.

S obzirom na to da nema dogovorenog nastavka pregovora, ostaje opcija da Trump proglasi izvanredno stanje i sam sebi odobri sredstava za gradnju zida.

Trump je u četvrtak rekao da to još neće učiniti, ali spreman je na to ako ne bude rezultata u pregovorima.

Jedan od najvažnijih republikanskih zastupnika senator Lindsey Graham, Trumpov saveznik u pregovorima s demokratima, u četvrtak je kazao kako bi mogao podržati tu ideju.

Kontroverzni potez mogao bi biti suočen s pravnim preprekama jer stručnjaci tvrde da situacija na američko-meksičkoj granici ne opravdava uvođenje izvanrednog stanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara