Trumpovu inicijativu protiv droge potpisalo 129 zemalja

Trumpovu inicijativu protiv droge potpisalo 129 zemalja
Foto: Hina

129 država potpisalo je u UN-u američku inicijativu za borbu protiv globalnog problema droge koji je američki predsjednik Donald Trump nazvao prijetnjom javnom zdravlju i nacionalnoj sigurnosti.  

Kako bi prisustvovale tom događaju s Trumpom, države su morale potpisati "poziv na akciju u vezi s problemom droga", dokument napisan na jednoj stranici.

Sličan skup o reformi UN-a Trump je organizirao na prošlogodišnjem okupljanju svjetskih čelnika u New Yorku.

Trump, koji već dulje dvoji oko uloge UN-a u svijetu, rekao je u ponedjeljak da Svjetska organizacija "polako, ali sigurno, ispunjava svoju funkciju".

Spašavanje života

Zemlje koje su potpisale taj neobvezujući dokument obećale su da će donijeti nacionalni akcijski plan borbe protiv droge putem edukacije, liječenja, jačanja međunarodne suradnje, pravosuđa i zdravstva, kao i da će obustavom proizvodnje prekinuti opskrbu.

"Ako te mjere poduzmemo zajedno, možemo spasiti živote velikog broja ljudi u svim dijelovima svijeta", rekao je Trump.

"Nelegalne droge povezane su s organiziranom kriminalom, ilegalnim financijskim tokovima, korupcijom i terorizmom. Ovo je važno za javno zdravlje i za nacionalnu sigurnost", istaknuo je.

Među zemljama koje nisu potpisale inicijativu je Novi Zeland. Premijerka Jacinda Ardern je rekla da se tim problemom već bavi UN.

"Imamo niz specifičnih izazova i vrsta droga s kojima se suočava Novi Zeland koji preferira zdravstveni pristup. Želimo činiti ono što daje rezultate, a da bismo to činili, koristimo se jasnom bazom podataka", dodala je Ardern.

Borba protiv opioida

Ovisnost o opioidima, uglavnom analgeticima koji se dobivaju na recept, heroinu i fentanilu, sve je veći problem u SAD-u, posebno u ruralnim područjima.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od konzumacije tih opojnih sredstava prošle godine umrlo je više od 49.000 ljudi.

Trump je u ožujku objavio plan borbe protiv opioida, uključujući ukidanje recepata na tu vrstu lijekova i oštrije kazne za dilere.

Također je predložio uvođenje smrtne kazne za krijumčare narkotika, što nije dobilo potporu pravnika i stručnjaka za problem ovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara