Tučnjava u ukrajinskom parlamentu označila sumrak "Narančaste revolucije"

U UTORAK je Oleksandr Moroz, predsjednik Vrhovne rada, ukrajinskog parlamenta, kao mandatara za sastav nove vlade imenovao Viktora Janukoviča, bivšeg premijera Ukrajine, poznatog po tome što je prijevara temeljem koje je izabran za predsjednika 2004. godine izazvala seriju uličnih prosvjeda i smjenu vlasti zvanu "Narančasta revolucija".

"Narančasta revolucija" je primorala ukrajinske vlasti da ponove izbore, te je za predsjendika izabran prozapadni kandidat Viktor Juščenko.

Međutim, Juščenko i njegova glavna saveznica i ikona revolucije Julija Timošenko su se uskoro posvadili, izazvavši mjesece političke nestabilnosti, te ekonomsku krizu, kojoj je pridonio spor oko opskrbe plina iz Rusije, čiji je predsjednik Putin favorizirao pro-ruski orijentiranog Janukoviča.

U ožujku ove godine su održani izbori na kojima je relativnu većinu dobila Janukovičeva Stranka regija, a nakon tri mjeseca mukotrpnih pregovora su stranke-pobjednice "Narančaste revolucije" jedva sklopile koalicijski sporazum.

Međutim, u posljednji trenutak je Socijalistička stranka izašla iz koalicije te se priključila Janukoviču kako bi njen predsjednik Moroz došao na čelo Vrhovne rade. Ta je odluka izazvala bijes među pristašama "Narančaste revolucije", a on se pokazao i tokom jučerašnje sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio zastupnika iz stranke Julije Timošenko su parlamentarnu proceduru ometali megafonima i sirenama, a dio se pokušao fizički obračunati s Morozom.

U njegovu obranu su priskočili zastupnici Janukovičeve stranke te je jedan pristaša Julije Timošenko iz zgrade ukrajinskog parlamenta izašao slomljenog nosa. Nakon što je Janukovič službeno imenovan za mandatara, u roku od 10 dana se njegov mandat za sastav nove vlade mora potvrditi od strane predsjednika Juščenka.

Pobjednik "Narančaste revolucije" je izjavio da će, ukoliko se nova vlada ne sastavi u roku od 60 dana, raspustiti parlament. Međutim, ako se socijalisti i pro-ruske stranke dogovore o vladi, nema nikakve ovlasti zaustaviti njeno formiranje.

S druge je strane najavljeno kako će Julija Timošenko stvaranje nove pro-ruske koalicije pokušati zaustaviti putem sudske tužbe.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara