Tuđman generalima 1998. godine: Haški sud sprema optužnice protiv vas!

Foto: Arhiva

DIPLOMATSKA ofenziva na Haag, najnovija je bombastična najava koja stiže iz krugova bliskih Jadranki Kosor i hrvatskoj Vladi, a koja je neslužbenim kanalima pronašla put do medija. Da se vladajući spremaju za lobiranje u korist Ante Gotovine i Mladena Markača, postalo je jasno čim je premijerka nakon presude sazvala izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj je bio i Ivo Josipović. Profesor Damir Grubiša sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, međutim, ističe da je takva reakcija zakašnjela i da teško može uroditi plodom.

Kosorica i njen kabinet bili su prvi koji su osuđujuću presudu dočekali u stanju šoka i nevjerice, iako im je odavno trebalo biti jasno što se sprema. Pokazuje to, uostalom, i snimka koja datira iz 14. prosinca 1998. godine, a na koju je u svom Dnevniku podsjetio HTV. "Sada se u Haagu pripremaju optužbe za vas, za nas sve. Imaju na spisku pet-šest generala", govorio je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman u svom obraćanju na otvaranju Ratne vojne škole ban Jelačić, pred nekolicinom generala među kojima je bio i Ante Gotovina.

"Diplomatska ofenziva" je predstava za javnost

Grubiša ističe kako je hrvatska diplomacija u samom startu uvelike zakazala. "Ofenziva" koja se sada najavljuje, smatra Grubiša, više je bacanje prašine u oči domaćoj javnosti, stvaranje dojma da Vlada nešto radi, iako je ustvari nemoćna. Vlada nema nikakvog utjecaja nad Haškim sudom, niti ima pravo nad tim sudom vršiti pritisak. Već jednom je to pokušao uraditi Ivo Sanader, kad je Haag trojici vukovarskih krvnika izrekao sramotno niske presude, ali iz Haaga je odmah stigao odgovor u vidu službenog dopisa u kojem su hrvatske vlasti optužene da se miješaju u Haško pravosuđe.

Jedino što Hrvatska sada može učiniti, smatra Grubiša, je prikupiti međunarodnu potporu i poboljšati sliku koja se u svijetu nakon presude stvara o Hrvatskoj. Na takav način najbolje može pomoći osuđenim generalima pred kojima je žalbeni postupak u kojem će im sud, nadaju se odvjetnici Gotovine i Markača, barem ublažiti kaznu. "Naši partneri u svijetu i EU uglavnom se slažu da je Oluja oslobodilačka akcija i da su zločini koji su se u njoj dogodili ekscesi pojedinaca", kazao je Grubiša objašnjavajući da diplomatska ofenziva sada ne može drastično popraviti stvar. Ono što je potrebno, kaže Grubiša, je adekvatna znanstvena i stručna ofenziva, ali ona je trebala biti pokrenuta još prije nekoliko godina, kada je proces tek počinjao i kada je već svima trebalo biti jasno da Haag neće dopustiti da zločini u Oluji prođu nekažnjeno.

AP: Hrvati bijesni na EU

Sudbina Gotovine i Markača sada ovisi samo o njihovim odvjetnicima i načinu na koji će odvjetnički timovi pripremiti žalbu. Ulični prosvjedi, galama i stvaranje animoziteta prema EU ne samo da ne može pomoći, već je odmah počelo odmagati. Vidljivo je to iz današnjeg izvještaja The Associated Pressa, koji u tekstu o prosvjedu za generale koji se u subotu održao na Trgu bana Jelačića i u naslovu naglašava da su se Hrvati okrenuli protiv Europe! "Bijes zbog presude UN-ovog suda protiv hrvatskog ratnog heroja eruptirao je u gnjev prema EU i prozapadnjačkoj hrvatskoj vladi", zabilježio je reporter AP-a.

Ne čudi stoga što je Gotovina preko svog prijatelja Željka Dilbera još jednom pozvao da se u njegovo ime ne organiziraju prosvjedi, da ga se ne koristi kao inspiraciju za nasilne ispade, paljenje guma i kontejnera... "Stav generala Gotovine o prosvjedima u njegovo ime isti je kao i prije presude. Ne podržava ih i moli građane da to ne čine", rekao je Dilber nakon što se iz Haaga, gdje je bio na čitanju presude, vratio u Zadar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara