Tuđman i Šušak - sudionici zločinačkog pothvata s generalima

Tuđman i Šušak - sudionici zločinačkog pothvata s generalima

HAŠKI sud trojicu generala, uključujući i prvog predsjednika Hrvatske te ratnog ministra obrane,  tereti za udruživanje zbog "planski i smišljenog provođenja etničkog čišćenje prostora na kojima su Srbi činili većinu".

Optužnica za udruženi zločinački pothvat, osim Tuđmana i Šuška, ubraja i nekadašnje načelnike Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka i Zvonimira Červenka.

Gotovina, Čermak i Markač se  terete po individualnoj odgovornosti da su od srpnja 1995. do kraja rujna 1995. godine sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz tada okupiranih područja Hrvatske.

Trojicu generala optužnica tereti da su to nastojali postići prijetnjama, silom, progonom, prisilnim preseljenjem i razaranjem imovine.

Generali su u devet točaka optuženi za prisilno preseljenje stanovništva, progon, deportacije, pljačku imovine, neselektivno razaranje, zlostavljanja i ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ante Gotovina izdao zapovijed za zločin"

"Na osnovi zapovijedi Ante Gotovine snage HV-a su izvršila djela navedena u optužnici. Gotovina je tim djelima i propustima potaknuo druge, kao i hrvatske civile, da i oni počine djela navedena u optužnici."

Generali se terete za 238 ubojstava

Optužni prijedlog navodi 238 ubojstava za koje se tereti trojka iz optužnice.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara