Tuđman od Austrije tražio naoružanje prije početka rata u Hrvatskoj

Tuđman od Austrije tražio naoružanje prije početka rata u Hrvatskoj
Foto: Hina

AUSTRIJSKI političar Andreas Khol sada je u mirovini, no on je desetljećima bio jedna od ključnih figura austrijske politike, neko vrijeme i predsjednik Nationalrata,  tamošnjeg sabora. Prije toga Khol je dugi niz godina bio zastupnik konzervativne Narodne stranke (ÖVP), koji se između ostaloga bavio vanjskom politikom te je obnašao i funkciju vanjskopolitičkog glasnogovornika svoje stranke.

Khol je tijekom svoje duge političke karijere vodio i politički dnevnik, u koji je zapisivao razne upečatljive anegdote kojima je svjedočio ili u kojima je sudjelovao dok se aktivno bavio politikom, a nedavno je novinaru njemačkog tjednika Die Zeit dozvolio da prolista te zanimljive bilježnice. Tako je nastao članak o “Blagu anegdota dr. Khola”, u kojima je za hrvatske čitatelje naročito relevantno to što je Khol pisao o svojim iskustvima s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Sastanak u Dubrovniku

Khol se bavio pokušajem uspostavljanja Pentagonale, kako se krajem 1980-ih nazivao pokušaj da se poboljša suradnja i koordinacija između Austrije, Italije, Mađarske, Čehoslovačke i Jugoslavije, a u tom procesu imao je priliku susresti i Tuđmana. U svojem dnevniku Khol je tako zapisao dojmove sa susreta predstavnika tih pet država u Dubrovniku, u vrijeme kada je “Jugoslavija već brojila svoje posljednje dane”. Kohl je u Dubrovnik doputovao u društvu tadašnjeg austrijskog kancelara Franza Vranitzkog i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, a ugostili su ih tadašnji jugoslavenski premijer Ante Marković i novoizabrani hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kojega Khol pogrešno opisuje kao hrvatskog premijera.

Na zajedničkoj večeri okupljenim gostima iz inozemstva prvi se obratio Marković koji je pozitivno govorio o Jugoslaviji. Nakon toga je Franjo Tuđman trebao pozdraviti strane goste, no on je ustao i rekao: “Jugoslavija je mrtva. Svatko tko kaže da Jugoslavija ima budućnost, taj laže.”

Tuđman: “Nama treba oružje, nama treba oružje, nama treba oružje!”

Khol se prisjeća da su svi bili šokirani tim riječima, naročito time što je Tuđman to izgovorio u prisustvu Markovića. Kasnije su strani gosti otišli u dubrovačko kazalište, u kojemu se Tuđman nije odvajao od Mocka, stalno mu ponavljajući: “Ne trebaju nam riječi, nama treba oružje, nama treba oružje, nama treba oružje!”. Mock je bio konsterniran Tuđmanovim stavom te mu je rekao da “bude tiši” i da je “Austrija neutralna zemlja”.

Nakon toga započeo je rat u Hrvatskoj, a Khol je sa skupinom austrijskih parlamentaraca doputovao u Zagreb u posjet Tuđmanu, koji ih je primio u Banskim dvorima. U jednom trenutku Tuđman je otvorio vrata susjedne prostorije, u kojoj se vidjela velika rupa u zidu od eksplozije bombe. “To je bio pozdrav od Miloševića”, rekao je Tuđman Austrijancima. Rupa je nastala nakon što je JNA raketirala Banske dvore. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara