Tuđman planirao smijeniti Zagorca nakon što je obaviješten da se bavi švercom oružja

Tuđman planirao smijeniti Zagorca nakon što je obaviješten da se bavi švercom oružja

PREDSJEDNIK Franjo Tuđman u ožujku 1999. godine razmatrao je sa svojim savjetnicima za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ivićem Pašalićem i Markicom Rebićem, mogućnost smjene generalna Vladimira Zagorca i to nakon što je dobio informacije da se bavi sumnjivim poslovima u MORH-u, piše Jutarnji list.

Takvo što se na kraju nije dogodilo. Tek je nad Zagorcem provedena istraga Sigurnosno informativne službe MORH-a, kojom je utvrđeno da je general trgujući oružjem kršio i međunarodne i domaće zakone, o čemu ga je pomno izvijestio Rebić.

Zagorec je, među ostalim, na svoju ruku bez znanja tadašnjeg ministra obrane Pavla Miljavac htio pokrenuti operaciju naoružavanja Oslobodilačke vojske Kosova te je pritom surađivao s američkom vladom. Taj Zagorčev naum otkriven je jer su među pratioce konvoja oružja ubačeni agenti SIS-a. Pošiljka je zaustavljena te je izvršen pretres na zagrebačkom željezničkom kolodvoru, a što javnosti do današnjeg nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagorec imao veliku mrežu osoba od povjerenja

Pašalić i Rebić su tijekom sastanka u ožujku 1999. Tuđmana obavijestili kako Zagorec pripada HDZ-ovoj struji koja se bavi sumnjivim poslovima, čime kompromitira cijelu stranku. Pritom je istaknuto kako su Zagorčeve osobe od povjerenja Vjeko Brajović, državni tajnik u MUP-u, Mario Plejić, vlasnik trgovine oružjem "Lovac", Josip Knezić, ravnatelj carinske uprave RH, te Jadranko Prlić, ministar u vladi Federacije BiH.

Podsjećamo, predsjednik Tuđman je u to vrijeme u teškom zdravstvenom stanju, dok je HDZ razdirao žestoki međufrakcijski rat između "desničara", predvođenih Pašalićem i Rebićem, i "tehnomenadžera" na čijem su čelu bili Hrvoje Šarinić i Franjo Gregurić, a toj struji su pripadali i Zagorec, Prlić i mnogi drugi.

Ig.M.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara