Tuđman: Sazivanje sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost je SDP-ovo predizborno glumatanje

Tuđman: Sazivanje sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost je SDP-ovo predizborno glumatanje

Foto: FAH

POTPREDSJEDNIK saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ) odbacio je u četvrtak tvrdnju predsjednika tog tijela Ranka Ostojića (SDP) da je HDZ opstruitrao izbor Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a Ostojićevo sazivanje sjednice Odbora na tu temu nazvao je - "čistim SDP-ovim glumatanjem u predizborno vrijeme".

 "To je bilo čisto glumatanje u predizborno vrijeme, jer Vijeće ne imenuje Odbor, nego Sabor, a SDP je već rekao kako ne želi sazivanje sjednice Sabora ni po ovoj ni po bilo kojoj drugoj točki", rekao je Hini Tuđman.

 Potpredsjednik Odbora, HDZ-ov zastupnik Miroslav Tuđman nije se odazvao na sjednicu održanu u četvrtak prijepodne, kao ni zastupnici HSLS-a i HDSSB-a.

  Procijenio je komplicirana i nedorečena zakonska procedura razlog zbog kojega Sabor ni godinu dana od isteka mandata starog saziva Vijeća nije imenovao novo Vijeće.

 "Imali izbore smo izbore, nakon kojih je raspisan javni poziv za imenovanje novih članova Vijeća. S druge strane, imamo paradoks o kojem nitko ne želi govoriti, jer zakoni nisu dorađeni. Na poziv se javilo više od 70 ljudi, no radna grupa Odbora svela je to na svega 25 kandidata jer su drugima formalno manjkali neki uvjeti. Primjerice, tražila se potvrda o državljanstvu, a kandidatima kao dokaz državljanstva nisu prihvaćene potvrde o nekažnjavanju, na kojima jasno stoji da su hrvatski državljani", objasnio je Tuđman.

 Upozorio je da se velik dio kandidata čije su kandidature odbačene, žalio na postupak, ali da u pravnoj proceduri nigdje nije propisana mogućnost žalbe.

 "Sve skupa je daleko složenije od priče koju Ranko Ostojić sada želi progurati, kaže Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši član Vijeća Zoran Grgić najavio ustavnu tužbu

Među kandidatima koji se žale na postupak je i bivši član Vijeća Zoran Grgić, koji najavljuje ustavnu tužbu protiv odluke Odbora.

"Današnja izjava Ranka Ostojića sadrži puno neistina. Istina je da se Vijeće bira na četiri godine, ali uvijek do sada staro je Vijeće tehnički radilo do izbora novoga. Nikada se nije dogodilo da je Hrvatska ostala bez građanskog nadzora obavještajnog sustava", naglasio e Grgić.

 Ostojića proziva i zbog odluke da se članovima Vijeća oduzmu iskaznice i da im se zabrani ulazak u zgradu Hrvatskog sabora.

 "Ostojić je odgovoran jer se odugovlačilo s raspisivanjem javnog poziva i zato što su za kandidate izmišljeni kriteriji koji nisu u skladu sa zakonom", tvrdi Grgić.

 Kaže kako su neki kandidati odbijeni zato što udruge koje su ih kandidirale nisu prošle proces preregistracije u Ministarstvu uprave, za što, ističe, nisu odgovorne same udruge, nego Ministarstvo.

 "Na kraju su valjanima proglašene kandidature samo onih koje su predložile SDP-u bliske udruge", rekao je Grgić.

 Sazivanje sjednice Odbora i Ostojićevu izjavu drži "čistom spinom", a smatra i kako je Ostojić u mnogim situacijama kao predsjednik odbora bio u sukobu interesa.

 Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost neslužbeno potvrđuju da je Odbor prije nešto više od mjesec dana odlučio oduzeti iskaznice članovima Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, no tvrde kako je to učinjeno jer Vijeće nije moglo normalno funkcionirati zbog sukoba među pojedinim svojim članovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara