Tuđmanov doktorat za Bernasconijev konzulat

Tuđmanov doktorat za Bernasconijev konzulat

Tekst: I.Ć.
Foto: Arhiva

NI WALDO BERNASCONI, centralna osoba još jedne u nizu afere Gordana Jandrokovića ministra vanjskih poslova i europskih integracija, kao ni čelni ljudi današnje politike i one iz devedesetih ne mogu se sjetiti kako je zapravo i zašto ovaj više nego kontroverzni Švicarac postavljen za počasnog konzula Hrvatske u toj zemlji. Jedini koji bi možda i mogao znati je predsjednik Stjepan Mesić, no u izjavi za Index on se distancirao od slučaja, jer, kako kaže, pričekat će kraj sudskog postupka.

>Index doznaje: Hrvatski konzul u Švicarskoj optužen za seksualno napastovanje 12-godišnjakinje

>Zaustavite Index: Kako se Jandroković trudio da ne objavimo priču o skandalu konzula

>Kosor naredila Jandrokoviću: Hitno smjeni konzula u Švicarskoj!

>Jandroković povlači konzula, Mesić odlučio šutjeti o slučaju Bernasconi

Podsjetimo, Index je otkrio aferu oko počasnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Walde Bernasconija koji se tereti za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije zajedno s deset kolega liječnika. Četvorici se sudi, uključujući hrvatskog konzula, i za seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona. Jedan od najvećih skandala u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, ministar Jandroković trudio se zataškati sve do posljednjeg trenutka, a da je tome zaista tako dokazuje prepiska između Indexa i Ministarstva koja se vodila na dan kada smo objavili priču.

Preko Katice Ivanišević do konzulata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se na imenovanje konzula. Sam Bernasconi prije dvije godine u izjavi za hrvatske medije nije znao odgovoriti zašto je postavljen za konzula, a toga se danas ne sjeća ni Katica Ivanišević bivša predsjednica Županijskog doma. Naime, upravo je ona bila ta koja ga je i predložila te je s njim surađivala dok je bila prorektorica Sveučilišta u Rijeci.

Kako piše današnje izdanje Globusa iako je Bernasconijeva stručnost vrlo upitna, jer još uvijek nije jasno radi li se o kvalificiranom psihijatru ili o samoprozvanom terapeutu, Ivanišević je boravila u njegovu takozvanom učilištu u Švicarskoj. U Luganu je Bernasconi bio u pratnji predsjednika Tuđmana kad je ondje 1991. godine dobivao počasni doktorat.

Doktorat za konzulat

"Tuđmanu je ponuđeno da primi doktorat sveučilišta La Jolla University, institucije koja se u tom trenutku sastojala od samog Bernasconija i nije imala nikakve veze s poznatim sveučilištem iz San Diega u Kaliforniji koje nekad kolokvijalno zovu La Jolla po četvrti u kojoj se nalazi. Na brzinu je organizirana turneja, na kojoj je Tuđman u Luganu 1991. primio počasni doktorat od Bernasconija", piše pak Nacional o toj temi.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, Hrvatska koja Bernasconiju nije plaćala naknadu za rad, plaćala je zauzvrat najam vile u kojem je smješten konzulat, a kojeg je koristio Bernasconi. Vila se nalazi u Luganu, u ulici Via Foletti, međutim tu informaciju opovrgavaju u MVPEI-u.

Najam (ni)je upitan

"Najam prostora za rad počasnog konzulata u Luganu plaćao je sam počasni konzul Waldo Bernasconi. Napominjemo pritom kako je samostalno plaćanje prostora uobičajena praksa i kod svih drugih počasnih konzula", rekao je za Index glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara