Tunižani primili brod s migrantima koji je tjednima plovio po moru

Tunižani primili brod s migrantima koji je tjednima plovio po moru
Foto: FaH/EPA

TUNIS je odlučio dopustiti spasilačkom brodu u kojemu se nalazi 40 migranata zaglavljenih više od dva tjedna na moru da pristane u luku Zarzis, nakon razmirica između Tunisa, Malte i Italije o tome tko bi ih trebao primiti.

Migranti su se iskrcali u luci Zarzis

Tuniski premijer Jusef Čahed rekao je novinarima u parlamentu u subotu navečer da je brodu Sarost 5, koji je spasio migrante nakon što se njihovo plovilo pokvarilo 13. srpnja,  iz humanitarnih razloga dopušteno da se iskrcaju u luci Zarzis.

"Prva intervencija (spašavanja migranata) bila je u zoni koja pripada djelokrugu malteških vlasti. Spor je nastao oko pitanja tko bi trebao primiti migrante. Bili smo oprezni u pogledu toga", rekao je Čahed te dodao da je migrantima osiguran medicinski tretman i da su u dobrom stanju.

Premijer Tunisa boji se da bi ovo moglo otvoriti vrata većem priljevu izbjeglica

Tuniske vlasti boje se da bi ovo dopuštenje moglo otvoriti vrata priljevu izbjeglica i tražitelja azila a nekoliko europskih zemalja odbilo ih je prihvatiti.

"Tunis je odbio uspostavljanje kampova za prihvat migranata. A ovaj brod ne bi trebao biti izgovor za to", naglasio je tuniski premijer. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara