Turci snimili kako uništavaju vozilo Kurda, stotine ISIS-ovaca bježe iz zatvora

Turci snimili kako uništavaju vozilo Kurda, stotine ISIS-ovaca bježe iz zatvora
Screenshot: Twitter

TURSKE snage i njezini sirijski saveznici osvojili su velike dijelove sirijskoga grada Suluka na sjeveru zemlje, rekla je nevladina udruga za ljudska prava, dok peti dan traje turska ofenziva protiv kurdske milicije, koja je izazvala osude međunarodne javnosti.

Turska je objavila snimku iz zraka koja prikazuje kako su bombardirali vozilo kurdskih boraca.

Turska se suočava s prijetnjama mogućih sankcija UN-a ako ne odustane od ofenzive. Dva njezina NATO saveznika, Njemačka i Francuska, rekli su da su obustavili izvoz oružja Turskoj, a Arapska liga je osudila tursku vojnu operaciju.

Ankara je pokrenula prekogranični napad protiv milicije YPG nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke snage iz pogranične regije. Turska kaže da je YPG teroristička skupina povezana s kurdskim militantima u Turskoj.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su turske snage i sirijski pobunjenici ušli u Suluk.

Turska novinska državna agencija Anadolija objavila je da su pobunjenici preuzeli potpunu kontrolu nad Sulukom.

Suluk je jugoistočno od sirijskoga pograničnoga grada Tel Abjada, jednog od dva glavna cilja u ofenzivi, koji su granatirale turske haubice u nedjelju ujutro, rekao je očevidac u susjednome turskom gradu Akcakaleu.

Odjekuje pucnjava

Pucnjava također odjekuje oko sirijskoga pograničnoga grada Ras al Aina, oko 120 km istočno od Tel Abjada, dok tursko topništvo nastavlja napadati područje, rekao je Reutersov reporter preko granice u turskom Ceylanpinaru.

Sirijski pobunjenici s turskom potporom, poznati kao Nacionalna vojska, napredovali su u Ras al Ainu u subotu, ali su u nedjelju još uvijek proturječna izvješća o tome tko ima kontrolu.

Sirijski opservatorij  za ljudska prava rekao je da su Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom, u čijem je sastavu YPG, povratile "gotovo potpunu kontrolu" nad Ras al Ainom nakon protunapada.

Glasnogovornik Nacionalne vojske to je opovrgnuo te kazao da su njihove snage još uvijek na položajima koje su preuzele u subotu.

Kao posljedica borbi raseljeno je više od 130.000 ljudi iz ruralnih područja oko Tel Abjada i Ras al Aina, rekao je UN u subotu.

Stotine obitelji pripadnika IS-a pobjegle iz logora u Siriji

Više stotina pripadnika obitelji militanata Islamske države (IS) pobjeglo je u nedjelju iz logora na sjeveru Sirije gdje se vode borbe između kurdskih boraca i sirijskih pobunjenika koje podržava Turska, potvrdili su kurdski dužnosnici i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Gotovo 800 stranaca povezanih s IS-om pobjeglo je iz logora Ain Isa, u blizini sjevernog grada Rake. Iskoristili su granatiranje turskih plaćenika kao priliku za bijeg. To je direktna potpora novom rađanju IS-a", priopćila je kurdska autonomna uprava u sjeveroistočnoj Siriji.

Turska je u srijedu pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu na snage sirijskih Kurda koje su u tom području porazile džihadiste IS-a, no Ankara turske milicije optužuje za povezanost s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Stotine obitelji boraca IS-a bile su zatočene u logoru Ain Isa koji su kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) podigle 2016.

Turska ofenziva na sirijskom teritoriju izazvala je bojazan mogućeg regrupiranja džihadista i ponovnog jačanja Islamske države.

Sirijski Kurdi bili su ključni čimbenik u porazu IS-a, a arapske zemlje i Zapad osuđuju ratne igre Ankare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara