Turčin s hrvatskim državljanstvom uhićen zbog lažnih dojava; priznao krivnju

Turčin s hrvatskim državljanstvom uhićen zbog lažnih dojava; priznao krivnju

OSOBA uhićena u noći s ponedjeljka na utorak pod sumnjom da je u nedjelju i ponedjeljak uputila lažne dojave o podmetnutim bombama u zrakoplovima Croatia Airlinesa koji su iz Zagreba letjeli za Frankfurt priznala je krivnju u oba slučaja, priopćilo je u srijedu državno odvjetništvo u Frankfurtu na Majni.

Tužilastvo prema sadašnjim spoznajama ne vidi terorističku pozadinu prijetnji, a osumnjičeni je nakon ispitivanja jučer ponovno pušten na slobodu.

Prema riječima državne odvjetnice Doris Moeller Scheu osumnjičeni turske nacionalnosti posjeduje dvostruko hrvatsko-tursko državljanstvo i živi sam u Frankfurtu na Majni. Državno odvjetništvo također preispituje mogućnost upućivanja u psihijatrijsku ustanovu jer je osumnjičeni tijekom ispitivanja odavao dojam "psihičke nestabilnosti". Osumnjičeni očito nije svjestan težine svojih postupaka, zaključuje se u priopćenju.

Njemačke vlasti ispituju vezu između lažnih dojava zrakoplovima Croatia Airlinesa i još tri lažne dojave zrakoplovima Turkish Airlinesa i Lufthanse. Za lažne dojave o podmetnutim bombama su u Njemačkoj predviđene kazne do tri godine zatvora.

Uhićeni Turčin ima i hrvatsko državljanstvo

Turski državljanin kojeg je njemačka policija uhitila zbog anonimnih dojava o bombama postavljenim u zrakoplovima Croatia Airlinesa, po današnjim, najnovijim informacijama ima i hrvatsko državljanstvo i govori hrvatski jezik, što pojašnjava činjenicu da je dojave uputio na hrvatskom jeziku, izjavio je danas glasnogovornik MUPa Zlatko Mehun.

Mehun je za Hinu kazao da je ta informacija potvrđena i u Hrvatskoj, pojašnjavajući da je uhićeni K.S. (1969.) hrvatsko državljanstvo stekao po majci Hrvatici.

Rođen je u Njemačkoj, a prebivalište mu je u Frankfurtu.

K.S. je njemačkoj policiji koja ga je uhitila 17. kolovoza priznao da je autor lažnih prijava, izrazio žaljenje zbog toga i objasnio kako se htio našaliti. Nad njim se i dalje provode istražne radnje, ali nije u istražnom zatvoru, kazao je Mehun.

Ponovio je da je po do sada prikupljenim obavijestima i izjavi uhićenog isključena bilo kakva politička motivacija koja bi bila povezana s terorističkim prijetnjama upućenim europskim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da je od trenutka posljednje anonimne dojave Croatia Airlinesu (16. kolovoza) do otkrivanja i uhićenja počinitelja prošlo tek nešto više od 24 sata, što, smatra, govori o izvanrednoj koordinaciji hrvatskog sigurnosnog sustava koji se u takvim situacijama aktivira.

"Prijetnje su shvaćene vrlo ozbiljno i odmah se počelo postupati planski", rekao je Mehun dodajući da je u cijelom slučaju otkrivanja počinitelja ostvarena visoka suradnja cijelog sigurnosnog sustava, prije svega MUP-a, Obavještajne agencije i Protuobavještajne agencije.

Isto tako, dodao je Mehun, ostvarena je vrlo kvalitetna suradnja s policijama drugih država i Interpolom, a posebno dobro surađivalo se s njemačkom policijom.

Dodao je da će hrvatska policija o čitavom slučaju sačiniti izvješće koje će podnijeti Državnom odvjetništvu u suradnji s kojim će poduzimati daljnje aktivnosti.

Zrakoplov Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za Frankfurt u nedjelju je dobio dvije lažne dojave o postavljenoj bombi, a provjerom je utvrđeno da je riječ o lažnim dojavama.

U ponedjeljak ujutro, posada "airbusa" zaprimila je još jednu dojavu, koja se također pokazala lažnom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara