Turisti oprez - mađarski džepari operiraju po jadranskoj obali

BANDE mađarskih džepara i ovo se ljeto ugodno provode diljem Jadrana. Kako i pravilo njihove struke nalaže, već su u akciji vrebanja domaćih i inozemnih turista odnosno njihovih trenutaka nepažnje, o čemu se oglasio mađarski dnevnik Népszabadság.

Turistički bum duž jadranske obale logično privlači prijetvorne umove, jer tako je na bilo kojoj geografskoj točki na kojoj je veća navala ljudi.

Prošlogodišnja sezona bilježi džepare i iz drugih europskih zemalja, ali ponajviše su se iskazali stanovnici obližnjeg susjedstva. Tako je hrvatska policija prošlo ljeto hvatala talijanske, bugarske, rumunjske i mađarske "lovo-kradice".

Pa ipak, navodi ovaj dnevnik, mađarski dugoprstići od Jadrana znaju i predahnuti i to usmjeravajući se na, u svjetskim razmjerima, velike manifestacije. Tako svoju sreću trenutno traže na domaćem terenu i to na Sziget festivalu, a odlične prilike pruža im i EURO 2008. u Austriji i Švicarskoj.

Mađarski džepari napadaju najviše po zapadnoj Europi

Mađarska statistika pokazuje da se ova djelatnost prilično smanjila otkad je zemlja pristupila Europskoj uniji, ali unatoč ovom dramatičnom padu ista se rasplamsala diljem zapadnog dijela EU, gdje su  Mađari pronašli svoje novo tržište. Iako u prosjeku "uberu" oko 60 eura, nemali je broj onih koji "uhvate" između 450 i 610 eura. Ovogodišnji rekord, kojega je mađarska policija zabilježila, iznosi čak 4.870 eura. Zanimljivo je da takvu svotu bilo koji "pametnjaković" može nositi u svom džepu ili novčaniku.

Kako bilježi policija, najzahvalnija područja za pljačku su centri gradova, veliki šoping centri te općenito događaji na kojima vlada gužva. Tri četvrtine kaznenih djela počinjeno je klasičnim metodama krađe iz džepova i to skretanjem pažnje žrtava, pitanjima o smjeru kretanja ili navlačeći ih molbama za razmjenu krupnijih novčanica u kovani sitniš, navodno namijenjen automatima za parkiranje.

Druga popularna metoda je kombinacija prostitucije i džeparenja. Naime, kurtizane će ili pokrasti mušteriju, ili će se doslovno baciti u naručaj nevine muške žrtve nasred ulice i pritom će je okrasti, dok se nasamareni pokušava riješiti ženskog uljeza.

Tek se 10 posto džepara uhvati i procesuira

Približno 4.000 ovakvih slučajeva registrira se samo u mađarskoj prijestolnici Budimpešti, a policija pretpostavlja da bi ukupna brojka mogla biti 25 posto veća. Naime, mnogo ovakvih zločina se ne prijavi, jer žrtve ili misle da su svoje novčanike i drugu imovinu jednostavno izgubili, ili da je sama prijava besmislena, ili se osjećaju posramljeno.

Da je zaista besmisleno putem zakon potraživati pravdu najbolje govori to što se tek 10 posto kriminalaca uhvati i procesuira.

Ig.M.
Foto: Arhiva
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara